D e foarte multe ori stăm și ne întrebăm care este cea mai bună alegere pentru sănătatea noastră. Sunt persoane care prefer apa de la robinet, altele apa plată dar mai există și o categorie de persoane care preferă apa de la izvoare. Cristian Ionică directorul general al SC ApaServ Valea Jiului spune că indiferent de alegerea fiecăruia, apa potabilă de la robinet rămâne cea mai sigură. Aceasta este singura apă care este tratată împotriva micro organismelor și care este zilnic monitorizată. Pe larg acesta ne explică și care sunt diferențele dintre apa de la izvor și apa plată.
”Apa de la izvoare nu este o apă potabilă. Este o apă ne dezinfectată și nu știu dacă pe raza Văii Jiului există vreun izvor care să aibă apă potabilă. Pentru aceste izvoare analizele sunt făcute de către cei de la DSP. Chiar dacă din punct de vedere al unor analize ea corespunde, o apă ne dezinfectată cu cât stă mai mult cu atât mai repede se pot dezvolta microorganisme. Orice apă chiar dacă este din subteran sau de suprafață are o cantitate de substanță organică care dacă nu este înlăturată prin procedee de dezinfecție, prin clorinare sau ultraviolete. Substanțele organice dacă nu sunt anihilate ele se dezvoltă. Din punct de vedere micro biologic o apă nu are cum să fie potabilă dacă nu este dezinfectată. Eu nu recomand consumul apei de la izvor pentru că nu este apă potabilă. Pe raza Văii Jiului există câteva locuri unde sunt izvoare dar trebuie să vedem și faptul că deasupra unuia dintre izvoare a fost un cimitir, iar în altă zonă din municipiul Petroșani există gospodării care nu au canalizare ci fose septice”, a declarat Cristian Ionică directorul general al SC ApaServ Valea Jiului.
O altă apă pe care multă lume o preferă este cea plată. Chiar dacă aceasta se supune altor norme față de apa potabilă care curge la robinet ea nu este o apă dezinfectată și poate prezenta micro organisme. Pentru această apă verificările sunt efectuate doar la izvoarele de unde aceasta iese, după care urmează procedura de îmbuteliere. Un factor care poate duce la cresterea numărului de bacteria din această apă îl reprezintă și depozitarea acesteia.
”Apa potabilă respectă o anumită legislație și este dezinfectată. Apa plată respect o altă legislație. În cazul apei plate odată cu îmbutelierea ei și păstrarea în anumite condiții de temperatură în timp unele caracteristici s-ar putea modifica. În cazul apei plate verificările sunt făcute doar la izvor după care se trece la îmbuteliere. În cazul nostru noi verificăm apa 24 de ore din 24. Este verificată la nivel de stații de tratare, este verificată la nivel de laborator central. În Valea Jiului avem peste 300 de puncte de recoltare și această recoltare se face aleatoriu, în prima parte a zilei recoltarea se face pe partea de este a Văii Jiului, iar în a doua parte în vest. Acest procedeu se face și invers astfel încât să prindem anumite ore din rețelele de distribuție. Pe lângă aceste monitorizări zilnice, o dată pe săptămână se face și monitorizarea de audit de către cei de la Direcția de Sănătate Publică”, a mai precizat sursa citată.
Pentru reprezentanții ApaServ calitatea apei a fost și va rămâne o prioritate. În acest sens se fac constant investiții pentru ca cetățenii să primească cea mai bună apă la robinet.
A pa de izvor – moft, necesitate, sau sănătate?
Sute de oameni aleg să bea apă din izvoare amenajate sau mai puțin amenajate, dar puțini își pun întrebarea dacă apa e potabilă. Mizează pe faptul că locul este amenajat, că apa pare cristalină, dar, la ultimele verificări, apa dintr-un izvor din zona Paroșeni s-a dovedit a nu fi potabilă. DSP spune că monitorizează permanent fenomenul.
Zeci de oameni pot fi văzuți la orice oră cu bidoanele goale, în drum spre izvoarele ce curg spre oraș. Fie că vorbim despre Petroșani, Vulcan, sau în alte zone, apele de munte ajung să fie captate, cu sau fără sprijinul autorităților competente, iar oamenii beau cu încredere. La ultima verificare, izvorul ce tocmai a fost amenajat cu filigorie pe marginea drmului național, la Paroșeni, s-a dovedit a fi nepotabil, iar alte ape sunt și ele monitorizate.
Dar oamenii nu par să țină cont de asta. Dacă apa e limpede, e bună și mai e și gratis. „Vine multă lume la izvor. Apa e verificată. Mai vin doctori din aceia și o verifică. Dar vin mulți oameni din oraș. Nu se inffiltrează cu dejecții. Că vine prin țeavă, de unde e captată. Din anii 1944 e izvor aici și cei de la INSEMEX iau apă de aici. Nu a suferit nimeni. Eu de 44 de ani beau apă de aici”, spune unul dintre oamenii care locuiesc în apropeire de izvorul de pe strada Tăbăcari, din Petroșani, un loc în care vin zilnic sute de aomeni să ia apă de băut, pentru că o consideră mai bună decât cea livrată la robinet.
„Suntem în trecere și iau apă mereu. Iau să am pe drum spre Deva. Să am de băut. Am încredere, nu am avut treabă. Atâta timp cât toată lumea ia apă de aici”, a spus un alt om, care lua apă de pe DN 66, la Bănița, acolo unde este un izvor din care se alimentează inclusiv trecătorii. Apa este monitorizată de primăria Bănița.
„E foarte bună și e curată. Pe ce mă bazez? Că toată lumea ia apă. Uitați câți venim! E și sfințită și am încredere. E la drum și e fără bani”, a spus un alt bărbat, care a oprit mașina în același loc, pe DN 66.
Astfel de captări de apă sunt peste tot, iar specialiștii spun că le monitorizează frecvent. De altfel, periodic, se iau probe și sunt duse în laborator, iar atunci când analizeze nu ies bune, izvorul este închis.
„Există o monitorizare a acestor izvoare și din partea noastră, a celor de la DSP, doar că aceste izvoare sunt gestionate de către primării. Ei au obligația să ne informeze cu privire la iavoarele care există pe fiecare areal. Se fac monitorizări, iar unele verificări de laborator se fac chiar aici, la DSP, altele în alte laboratoare. Noi ne adresăm celor din zonele unde sunt și conducte trase. Cei de la Apa Prod și Apa Serv au și ei obligația să montorizeze apa, iar atubnci când descoperim că analizeze nu sunt bune, primăriile au obligația să afișeze la loc vizibil, că apa nu este potabilă”, a precizat Sebastian Mezei, director DSP Hunedoara.
Monitorizările de acest fel se fac, așa cum spun cei de la DSP, în fiecare săptămână, iar inspectorii de sănătate publică iau probe. Dar, există și suspiciunea că multe izvoare de acest fel sunt situate în partea de jos, în timp ce, la un nivel superior sunt oameni care au grajduri, ori chiar sunt cimitire în apropiere și atunci situația devine problematică.
Diana Mitrache
Monika BACIU