Întruniți recent la unul dintre cele mai căutate târguri de profil din România, la Jieț, ciobanii spun, în unanimitate, că subvențiile pe care le primesc sunt mici. Asta, deși cresc și perpetuează una dintre rasele cele mai căutate de la noi.
Este perioada în care APIA alocă primii bani, iar specialiștii spun, în replică, faptul că dacă adună banii din subvenția pentru pășuni, cu cei pentru animale, sumele sunt rezonabile.
Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, prin Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură, efectuează plata ajutorului de stat în sectorul creșterii animalelor, solicitat prin cererile de plată aferente serviciilor prestate în luna iunie și în trimestrul II al anului 2022.
Suma autorizată la plată este în valoare de 26.046.778 lei și se acordă de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale pentru solicitanții care au accesat această formă de ajutor de stat. Dar oamenii se plâng că banii sunt puțini. „Ciobănia e grea, la munte. Am în curte 70 de oi, că e rasă bună, dar e greu de ținut. Anul ăsta prețul la porumb e mare. Ne afectează. Este 2 lei kg de porumb, iar oaia, fără porumb și mâncare consistentă nu trăiește. E talie mare și noi nu avem să le scoatem iarna unde să umble și zic că o să fie rău anul acesta”, a spus unul dintre ciobanii care a venit la târgul de la Jieț.
„E ploaie, vânt, trebuie să fii 24 de ore din 24 lângă ele. Este greu să le crești, îi mai greu cu produsele. Anul acesta am mai vândut miei la preț bun, dar lână o aruncăm, pieile la fel. Am tot sperat să ne ajute autoritățile, sau miniștri. Noi cumpărăm boabe la preț mare și vindem slab. Asta e sub așteptări”, a spus un alt crescător de oi.
„Ușor nu este. Nici un pui de găină nu e ușor să îl crești, ce să spun de o țurcană de expoziție!”, susține alt cioban.
APIA face plata avansului de la 16 octombrie, dar nu înainte de a finaliza toate controalele de pe teren. Verificările sunt în plină desfășurare la nivelul întregii țări, iar banii vin și în județul Hunedoara. „La nivel de județ Hunedoara avem depuse 16.752 de cereri, care, după data de 16 octombrie, urmează să fie getionate la plată. Suma autorizată la plată are o valoare de 5.517.345 de lei, echivalentul la 1.149.446 de euro și este o sumă care se dă pentru cei care au accesat ajutorul de stat în conformitate cu
prevederile HG 1179/2014,
pentru creșterea oilor sau bovinelor de performanță”, spune Viorica Topr, director adjunct al APIA Hunedoara.
Dar, tot cei de la APIA spun că banii, chiar dacă nu sunt mulți, ar ajunge să supraviețuiască. „Un fermier, însă, beneficiază de două ajutoare de stat. Mă refer la ajutoarele naționale tranzitorii și la sprijinul pentru ovine. Da,. Sunt nemulțumirti din partea fermierilor, dar să nu uităm că acele
oi fac obiectul și acoperirii pentru suprafața de pășune pe care ei primesc bani. Deci, dacă adunăm ajutorul de stat pentru bovine, cât și cel pentru teren, atunci, noi, deși nu noi lucrăm terenul, îl considerăm un ajutor eficient în agricultura românească, pentru că, pe hectar primesc între 350 și 400 de euro”, mai spun cei de la APIA Hunedoara.
În Valea Jiului, ciobanii cresc o rasă extrem de apreciată și care urmează să fie omologată. Este o rasă atât de carne, cât și de lapte, iar pentru că au reușit să o păstreze și să o perpetueze, momâranii au cerut mereu să fie sprijiniți.
Diana Mitrache