In timp ce minerii au cerut in strada cresterea cu 100 de lei a sporului de periculozitate – asa cum prevede legea – iar minerii disponibilizati au organizat o serie de proteste, pana la greva foamei, ca sa intre in posesia drepturilor legale, sefii minerilor din Valea Jiului se duc acasa lunar cu o „caruta” de bani.

In Compania Nationala a Huilei Petrosani, si aici ne referim la sediul administrativ, sunt nu mai putin de 6 directori, inclusiv directorul general. La acestia se adauga, insa, aproape 20 de persoane care au functii de sefi servicii, ori sefi birou, muti cu salarii mai mult decat atractive. Daca pentru directorul general al CNH, Constantin Jujan, salariul este limitat la nivelul celui al unui secretar de stat, pentru ceilalti aproape nu exista limite. Cel mai mare salariu din Companie il incaseaza directorul economic Verginica Popescu, care – conform propriei declaratii de avere – se duce luna de luna acasa cu aproape 6100 de lei. Nici directorul resurse Umane, Florica Dragulescu, nu se poate plange. Are un venit anual 72.444 lei, adica 6037 de lei lunar, in timp ce Mihail Stoicescu – directorul Comercial al CNH, are tot peste 6.000 de lei lunar. Imediat dupa el este Cristian Nicolescu – directorul tehnic, cu 71.547 lei anual, adica peste 5.900 de lei lunar, in timp ce Dacian Zamfir – director SSM are un salariu lunar de 5.900 de lei.

Jujan, cel mai mic salariu

Desi conduce o intreaga Companie si are, implicit, cea mai mare responsabilitate, venitul declarat de directorul general Constantin Jujan este de 53.724 de lei, respectiv 4.477 lei/ luna – mai mic decat al unor sefi de servicii.

Daca adunam sumele incasate, reiese ca, lunar, numai cei 6 directori ai CNH duc acasa aproape 30.000 de lei.

Spre comparatie, in timpul protestului minerilor de la Mina Lonea si Lupeni, unul dintre ortaci spunea ca se duce la sfarsitul lunii acasa cu 1.600 de lei, si asta dupa 18 ani de munca in conditii extrem de grele.

Carmen Cosman