Mai multi pensionari din Valea Jiului se tem cã asociatia la care cotizeazã lunã de lunã se va transforma într-un nou FNI, iar banii lor se vor duce pe apa sâmbetei.Asta dupã ce aici s-a descoperit cã din conturi dispar sute de milioane de lei, iar în jurul organismului s-a format o adevãratã caracatitã.

Aproape 600 de milioane de lei dispãrute dintr-un foc din casieria Asociatiei Pensionarilor Petrosani si „acoperite” cu documente falsificate grosolan. Asa ar sta lucrurile la Asociatia Pensionarilor, care înregistreazã 7.400 de membri cotizanti  ce varsã anual în conturile acesteia 500.000 de lei noi. O sumã suficient de mare pentru a deveni tentantã pentru cei care lucreazã cu banii. 1_1siteO parte a pensionarilor au descoperit, însã, cã banii lor dispar din casierie si se tem cã aici s-ar putea întâmpla lucruri dincolo de limita legii. Documente iesite recent la luminã aratã cã în anul 2009 din casieria  asociatiei au dispãrut 57.983 de lei. În data de 1 iulie a fost încheiat un proces verbal între seful Biroului Financiar – Contabilitate si casierul principal, prin care aceasta din urmã, apropiata presedintelui Iuliu Pavel, recunoaste prin propria semnãturã minusul respectiv. De la recunoastere la acoperirea gãurii este însã cale lungã, asa cã aici intervin niste acte despre care se spune cã ar fi fost falsificate grosolan si asa si aratã. Este vorba despre contracte de împrumut semnate de Iuliu Pavel  care din luna iulie sunt transferate dintr-o miscare de pix în luna  iunie 2009, asa încât sã acopere diferenta de bani descoperitã în casierie. Întâmplãtor sau nu, suma transferatã din pix la finele lunii iunie este de 59.000 de lei, adicã suficientã sã justifice minusul.

1_3site

1_2site

S-ar impune un control

Fãrã a ne erija în organe de control, credem cã o verificare a tuturor actelor contabile ar fi binevenitã si ar elimina pânã la urnã orice suspiciune privind posibile afaceri cu banii pensionarilor. Mai ales cã nu ar fi pentru prima datã când Asociatia  Pensionarilor Petrosani intrã în vizorul organelor de anchetã. „Au existat mai multe lucrãri penale care au fost finalizate si trimise mai departe, la Parchet, cu propunere corespunzãtoare. Acum, la Politia Petrosani nu mai este nicio sesizare care sã vizeze Asociatia Pensionarilor” ,a  declarat Bogdan Nitu, purtãtor de cuvânt al IPJ Hunedoara.

Carmen Cosman