P roiectul susținut de Consiliul Județean Hunedoara de evaluare a stării de sănătate a populației prin Telemedicină și Teleconsultații continuă pe tot parcursul anului.
Asistenții medicali ai Asociației Salvital au ajuns miercuri la Lelese, în centrul de comună, pentru a-i consulta pe locuitorii de aici. Mulți dintre cei care au venit la întâlnirea cu caravana sunt oameni în vârstă, care nu reușesc să ajungă prea des la medic pentru evaluarea stării de sănătate și pentru tratament. La acțiunea de astăzi de la Lelese a fost prezent, în mijlocul oamenilor, și președintele Consiliului Județean Hunedoara, Laurențiu Nistor, însoțit de administratorul public Costel Avram.
„Am dorit să văd cum se desfășoară acest proiect pe care noi îl susținem și care a început de ceva vreme, să aflu care este reacția locuitorilor de aici, dacă sunt interesați de aceste acțiuni ale noastre, dacă le este de ajutor această evaluare. Comuna Lelelse este una dintre comunele mici din județ, care dispune de drumuri de legătură, dar distanța până la oraș sau până la cabinetul unui medic de familie este destul de mare. În aceste condiții, pentru oamenii în vârstă, deplasarea poate fi destul de anevoioasă și preferă să amâne să-și vadă de sănătate”, a declarat președintele Laurențiu Nistor în urma întâlnirii cu locuitorii comunei Lelese.
Pe lângă asistenții Salvital, la acțiune sunt prezenți și 15 studenți ai Facultății de Asistență Medicală Generală de la Deva, dar și o studentă în anul VI la medicină generală de la UMF „Victor Babeș” din Timișoara. Medicul Ioan Demeter, care coordonează facultatea de la Deva, spune că prezența studenților le oferă posibilitatea acestora să se implice direct și să învețe practic ce înseamnă medicină profilactică și curativă, cum se recoltează analizele, cum se efectuează o electrocardiogramă sau se măsoară o tensiune arterială, cum se face anamneza, cum se introduc toți parametrii în fișa de analize, ce recomandări se fac pentru regim și tratament.
Acțiunea Salvital va continua joi și vineri în comuna Teliucu Inferior. În cadrul caravanei, locuitorilor le sunt oferite gratuit următoarele consultații: măsurarea glicemiei, măsurarea temperaturii corporale, măsurarea tensiunii arteriale, efectuarea spirometriei pentru identificarea problemelor pulmonare, efectuarea electrocardiogramei EKG pentru identificarea problemelor cardiace, efectuarea INR – probă din sânge pentru persoanele care au tratament cu anticoagulante.
Biroul de presă al Consiliului Județean Hunedoara