Specialiștii în industria minieră din mai multe țări ale Europei au încheiat acum, în Valea Jiului, proiectul de cercetare și au vorbit despre pașii parcurși în traziția de la cărbune. Acum s-au tras concluzii și s-au stabilit prioritățile, TRACER fiind proiectul
european care s-a ocupat de regiunile europene în care s-a marșat doar pe extracția cărbunelui.
De doi ani de zile, specialiștii au venit să
discute cu experții de la INSEMEX sau Universitatea Petroșani,
dar și cu autoritățile locale, pentru că, peste tot în Europa industria extractivă a cărbunelui este în
prim-plan, fie că vorbim despre restrângerea ei, fie de redeschiderea unor noi
orizonturi.
Potrivit experților TRACER, rolul cărbunelui în strategia energetică europeană este acum reconfigurat, iar reducerea acestui combustibil trebuie să se facă în așa fel încât impactul asupra unor regiuni precum Valea Jiului, să fie ușor de suportat.
„Sunt 9 regiuni din Europa și nu numai, Ucraina, Serbia sau Marea Britanie, iar acest eveniment este ultimul pe care îl organizăm în cadrul proiectului, în Valea Jiului. Am încercat să îi atragem pe cei care știu să ne spună cum trebuie să ne prezentăm ca să îi atragem pe investitori. Sunt aici cei din Consiliul Investitorilor Străini din România, Camera de Comerț Americană din România și Camera de Comerț și Industrie din Hunedoara. Ei ne vor spune ce trebuie să facem ca să ne promovăm, care sunt informațiile de care un investitor are nevoie și cum ne pot fi ei alături”, spune Gloria Popescu, ISPE București.
S-a discutat, de-a lungul acestor întâlniri, care au avut loc inclusiv la unitățile miniere de la noi, ce trebuie făcut, cum se poate continua și cu ce și nu au fost excluși specialiștii în fotovoltaice, pompe de căldură, dar au ajuns la noi și reprezentanții unui institut de cercetare din Olanda, sau din Germania, o firmă care se ocupă cu cercetarea și producția pe bază de biomasă. Dar ce trebuie să facă Valea Jiului?
„Este o strategie la nivel de transformare economică și socială. Mai este un pui de strategie pe cercetare inovare, făcut în cadrul proiectului TRACER, iar oamenii din Valea Jiului trebuie să se implice, să fie pro-activi, să fie dornici să se implice, pentru că altfel nu ajungem unde trebuie”, a mai adăugat Gloria Popescu.
Reprezentanții Universității din Petroșani spun că acest proiect este unul amplu și că, pe viitor, tot ce a însemnat cercetarea în acest domeniu ne va fi benefică.
„Încheiem un proiect, TRACER, unde Universitatea din Petroșani este partenerul principal. Este un proiect care ne dă viziunea de dezvoltare a Văii Jiului. Iar acest proiect și-a adus contribuția prin soluțiile propuse și prin implicarea, alături de ONG-uri, în tot ceea ce înseamnă dezvoltarea Văii Jiului. Vorbim despre proiecte ce vor fi finanțate prin PNRR și Tranziția Justă”, a spus și prof univ dr ing Sorin Radu, rectorul Universității Petroșani.
Și, dacă dintre primarii Văii Jiului, la ultima întâlnire a ajuns doar unul, prefectul județului Hunedoara a venit de la Deva să vadă ce s-a făcut cu acest proiect. „Instituțiile statului se preocupă pentru dezvoltarea Văii Jiului și, implicit instituția prefectului încearcă să adune lumea, ideile, să ne punem la masă și să găsim soluțiile pentru mediul economic. Acum, chiar sunt realități, că vin mulți bani, pe Tranziție Justă, Pe Programul PNRR, ori Programul POR și iată că, puse cap la cap, încercăm să stimulăm mediul de afaceri, administrațiile publice locale și, împreună vom găsi soluții”, a conchis Călin Petru Marian, perefectul județului Hunedoara.
Proiectul care tocmai s-a încheiat, TRACER, a adunat specialiști din țări precum Germania, Bulgaria, Polonia, Serbia, Grecia, sau Belgia. Aceștia au vizitat și au discutat cu experții de la INSEMEX Petroșani, dar și de la Universitatea din Petroșani și principalul subiect a fost tranziția regiunilor miniere, monoidustriale, au vizitat unități miniere și au discutat cu emdiul de afaceri.
Diana Mitrache