Nu mai puțin de 71 de promoții au absolvit Facultatea de Mine din Petroșani, până azi, când promoția cu 72 a fost felicitată pentru rezultate. Este un moment de bilanț, dar și unul în care acești ingineri privesc spre viitor, fără să lase deoparte mineritul. Și asta, dat fiind contextul european, legat și de războiul din Ucraina.
Absolvenții din acest an ai Facultății de Mine, una cu tradiție veche în România, au fost primiți azi cu aplauze în Aula Universității din Petroșani. A fost prilejul în care decanul facultății a ținut să le spună că sunt o generație de care este mare nevoie acum pe piața muncii.
„Noul context socio-politic și economic de la granițele țării nu face altceva decât să le reamintească tuturor ceea ce noi, de decenii, susținem, și anume, că omenirea este dependentă de exploatarea judicioasă a resurselor subsolului. Este gândul cu care ne adresăm acum sărbătoriților zilei, promoții 2022 a Facultății de Mine și cuvântul cu care îi întâmpinăm pe viitorii noștri studenți, că tot azi a început admiterea la cele 6 programe de licență și tot atâtea de masterat”, a spus conferențiar universitar, dr ing.Csabi Lorinț, Decanul Facultății de Mine.
Facultatea de Mine s-a adaptat mereu timpurilor și a ajuns acum să califice specialiști în domeniul protecției mediului, al exploatării resurselor minerale, ori a resurselor umane. Doar în această săptămână, cărbunele a înregistrat un record de peste 30% din ponderea energeticii a momentului. Iar acesta este și motivul pentru care Rectorul Universității a ținut să le spună acestor absolvenți că a venit timpul să fie căutați pe piața muncii.
„În 1951 a fost prima promoție la Petroșani, așa că aceasta ar trebui să fie cea de a 72-a pentru Facultatea de Mine. E o promoție care ne bucură și care, sper că într-o regândire a ceea ce înseamnă resursele minerale, regândire generată de criza mondială, de
conflictul din Ucraina, ori de criza COVID, va revigora această activitate minier. Toate celelalte specializări sunt conexe, ori legate de minerit. Deci, avem o promoție care sunt convins că își va găsi angajabilitatea per piața forței de muncă imediat”, a adăugat Profesor universitar dr ing Sorin Radu, Rectorul Universității din Petroșani.
Șefa de promoție a vorbit în numele tuturor celor care au găsit de cuviință să urmeze Facultatea de Mine de la Petroșani, studenta fiind absolventă a profilului Ingineria și Managementul Calității. „Facultatea are o deschidere foarte mare, în toate domeniile. Bucuria mea este că am absolvit această facultate cu drag, corectitudine și responsabilitate și le mulțumesc din inimă profesorilor, colegilor, pentru colaborarea permanentă și dezbaterile în noapte, pentru temele propuse”, ne-a mărturisit și Manuela Carmen Taciu, șefa de promoție. Potrivit celor de la această facultate, inginerii mineri vor avea căutare mulți ani de acum încolo, pentru că există o tendință clară de revenire la minerit și exploatarea resurselor minerale, în contextul crizei energetice globale.
Diana Mitrache