La o aruncãturã de bãt de sediul Politiei Orasului Aninoasa, hotii dau atacul al huilã si chiar îsi permit sã zãboveascã pentru a  repara „pana” la cãruta încãrcatã cu cãrbune.

Nu este anuntatã nicio vizitã înaltã si nici reprezentantii presei nu sunt prin zonã pentru a filma o actiune „în fortã” a politiei, asa cã oamenii legii din Aninoasa îsi permit un moment de respiro.

3_1siteMasina de serviciu se odihneste în parcarea din fata sediului Politiei Orasului Aninoasa, unde sunt probabil si vajnicii apãrãtori ai legii, în timp ce hotii îsi vãd

nestingheriti de treabã câtiva pasi mai încolo, în Statia CFR Iscroni.

Mai multe persoane se miscã cu rapiditate între liniile de cale feratã, unde au aruncat cãrbunele din garniturile ce traverseazã gara. Îl strâng rapid în saci, iar apoi îl încarcã în cãrute si ãl duc „la comandã”, roi acasã, unde asteaptã cumpãrãtorii.

Toate acestea s-au întâmplat sâmbãtã, ziua în amiaza mare, pe parcursul câtorva zeci de minute bune, dar nimeni nu i-a deranjat pe cei acre sustin cã foamea  îi îndeamnã sp fure.

Altfel stau, însã lucrurile, când în zonã vine, de exemplu, prefectul judetului care a fãcut un plan de mãsuri pentru combaterea acestui fenomen.

Atunci, politistii sunt la datorie si pãzesc garniturile mai ceva ca pe aur. Si tot plini de initiativã se dovedesc oamenii legii când prin zonã se nimereste câte o camerã de filmat ori se organizeazã de la nivel judetean o razie cu efective sporite, pentru cã, altfel, grãmezile de huilã sunt încãrcate în voie dintre linii. Si nu vorbim de o mânã de cãrbune, ci de zeci de tone!

O afacere profitabilã

Afacerea furturilor de cãrbune ia amploare, an de an, dupã scãderea temperaturilor. Multi sunt cei care nu îsi permit sã cumpere lemn ca sã se încãlzeascã, asa cã apeleazã la puterea caloricã a huilei, mult mai ieftinã. Iar pretul scade vertiginos si pentru cã acest câstig este neimpozabil, mai ales cã  huila provine direct din vagoanele Societãtii Nationale a Huilei.

Oficialii au recunoscut în repetate rânduri cã s-au dezvoltat adevãrate retele, cu „proxeneti” care îi coordoneazã pe cei care furã, iar cãrbunele nu rãmâne doar în Valea Jiului, ci ajunge si spre Oltenia.

Statia CFR Iscroni este unul dintre punctele „cheie” din Valea Jiului unde hotii dau atacul periodic. Pe aici vin toate trenurile încãrcate cu huilã de la unitãtile miniere din vestul Vãii Jiului, dar si cele de la Preparatia Coroesti, iar pentru bandele de hoti acestea sunt manã cereascã.

Cu o vitezã fulgerãtoare se urcã în vagoane si descarcã în scurt timp o mare cantitate de cãrbune cu tot ce au la îndemânã, pe care mai apoi o încarcã în saci si, cu cãrutele trase de cai o duc acolo unde este cerere.

Carmen Cosman