A sociația în cauză angajase ”la negru” doi salvamari și activa în cadrul Complexului Aqualand Deva, în baza unui contract pentru servicii de salvare acvatică la Aqualand cât şi la Ştrandul Municipal Deva.
Un control al Inspectoratului Teritorial de Muncă Hunedoara a scos la iveală neregulile privind angajații fără forme legale. Asociația a fost amendată contravențional, dar a contestat sancțiunea la Judecătoria Deva.
”Petenta a solicitat, în contradictoriu cu intimatul Inspectoratul Teritorial de Muncă Hunedoara, în principal, suspendarea termenului de 15 zile de achitare a minimului amenzii până la soluţionarea definitivă a cauzei şi, pe fond, înlocuirea sancţiunii amenzii aplicate cu avertismentul, cu cheltuieli de judecată. În motivare, în esenţă, se arată că petenta nu se face vinovată de sărvârşirea faptei, întrucât una dintre persoanele legitimate semnase contractul individual de muncă, iar acesta urma să fie trimis la REVISAL după ce îi erau eliberate actele necesare angajării (cazier, adeverinţă medicală etc.), iar alte două persoane aveau încheiate contracte de voluntariat. Solicită a se avea în vedere că asociaţia nu a mai avut abateri de la normele legale, ca nu s-a încercat fraudarea acestora, că sancţiunea aplicată este împovărătoare şi dacă asociaţia va fi obligată să o achite, i-ar fi periclitată activitatea”, se precizează în plângerea depusă la instanță.
ITM Hunedoara a susținut că două persoane au fost identificate ca prestând activităţi lucrative pentru asociație. ”Munceau fără forme legale de angajare în folosul angajatorului, respectiv aveau încheiate contracte de voluntariat, însă primeau în schimbul activităţii o remuneraţie de 300 lei/ lună. La data de 05.01.2022, după 1 zi de la control, petenta a transmis la REVISAL contract individual de muncă pentru una dintre cele două persoane, acţionând pro causa. Mai arată că petenta a încheiat contracte de voluntariat pentru a evita încheierea unor contracte individuale de muncă, încercând să mascheze astfel activitatea desfăşurată de aceste persoane în activitate de voluntariat, cu scopul de a se sustrage de la obligaţia legală de încheiere a contractelor individuale de muncă. Mai arată că petenta, contrar celor susţinute în cuprinsul plângerii, a mai fost sancţionată contravenţional prin PVCSC-ul nr. 22355 din data de 12.07.2021 pentru faptă similară, respectiv că a primit la muncă a două persoane, tot în incinta Aqualand Deva, fără încheierea în formă scrisă a unui contract individual de muncă”, a fost replica ITM Hunedoara. Controlul ITM Hunedoara a avut loc la începutul anului iar asociația a fost amendată cu suma de 40 de mii de lei. Judecătoria Deva a reţinut că circumstanţele concrete de comitere a faptei nu permit, în absenţa dovedirii unei stări de fapt contrare, înlocuirea cu avertisment a sancţiunii pecuniare aplicate care aşa cum s-a arătat anterior, respectă exigenţa de proporţionalitate, scopul măsurii fiind nu doar preventiv educativ, dar şi represiv sub aspect pecuniar, tocmai pentru a preîntâmpina comiterea pe viitor a acestui tip de fapte.