Cei de la Destinația ecoturistică Țara Hațegului caută voluntari care să ajute la ecologizarea zonei. Mizeriile iau, de cele mai multe ori, locul plantelor și invadează zona. Frumusețile locului sunt ”bruiate” de atitutidea unora dintre turiști, care în loc să folosească coșurile de gunoi, lasă mizeriile în natură.
„Nu e deloc o plăcere pentru noi să constatăm că natura din jurul nostru este coșul de gunoi al multora dintre semenii noștri. Avem nevoie de oameni educați, de oameni responsabili, care să înțeleagă că otrăvind natura, își otrăvesc, în final, propriii lor copii. Realizăm, alături de alte două ecodestinații din România, o hartă a deșeurilor. Căutăm, alături de voluntari, locurile pline de gunoi, cu care, din păcate, nu ne putem mândri. Deocamdată, sperăm! Până când vom deveni mai conștienți și vom învăța cât de important este un mediu curat pentru sănătatea noastră fizică și psihică. Le mulțumim voluntarilor implicați în această activitate și oamenilor responsabili”, a
transmis Anca Rusu, managerul Destinației ecoturistice Țara Hațegului-Retezat.
Acțiunea face parte din cadrul proiectului Pentru Eco și Turism, o inițiativă civică de curățare a naturii din România (PET România), depus de către AER în parteneriat cu trei destinații de ecoturism: Țara Dornelor, Țara Hațegului-Retezat și Zărnești-Piatra Craiului.
Scopul PET România este să genereze o mișcare civică pentru soluționarea poluării cu deșeuri nedegradabile din România.
Activitatea de cartare este un prim pas care ne va ajuta să atragem atenția autorităților locale și naționale cu privire la gravitatea situației deșeurilor aruncate în mediu.
Proiectul este realizat cu sprijinul financiar al Active Citizens Fund – Romania, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021.
Monika Baciu