Jiul nu moare! Acesta a fost sloganul cu care cel putin 200 de tineri au iesit duminica dupa amiaza pe strazile din Petrosani. Au fost suporteri, fosti jucatori, dar si simpli cetateni ai municipiului Petrosani, care nu vor ca echipa locala de fotbal sa fie desfiintata.

Patronul echipei de fotbal Jiul Petrosani, Alin Simota  a anuntat luna trecuta ca nu mai poate sustine financiar echipa si jucatorii au fost lasati liberi sa-si caute echipa. Cu acesta decizie, insa, nu au fost de acord cei care simt „alb-negru” si care duminica la ora 15,00 au venit la locul de intalnire, in centrul civic. De acolo au pornit in marspe strazi, strigand in cor ca Jiul nu moare!. Au fost alaturi de adevaratii suporteri si galerie si antrenorii Marin Tudorache, Damian Militaru, un nume care a jucat ani buni la Jiu, Toni Sedecaru, Puiu Benea, ori Benone Popescu.

„In primul rand vreau sa spun ca facem aceasta actiune pentru caasane dicteaza inima. Noi am stat ani buni si am jucat la Jiu si echipa asta ne-a fosrmat, ca oameni si ca antrenori. Noi datoram mult acestei echipe si speram ca aceasta actiune sa fie doar un inceput pentru urmatoarele  actiuni, pentru ca Jiul nu trebuie sa moara.Nu cautam vinovatii acum, ci vrem sa cautam solutii reale”, a declarat Marin Tudorache, fost jucator la Jiul Petrosani si antrenor al echipei de juniori, care nu vrea ca centenarul din spatele echipei sa ramana fara continuitate.

Sunt zeci de tineri care abia asteapta sa imbrace culorile alb-negru ale echipei Jiul, dar, din pacate, realitatea de acasa nu ii lasa.

„Eu sunt un simpatizant al acestei miscari, pentru ca ne reprezinta. Ma consider ca fac parte dintre cei care nu pot fi indiferenti cu ceea ce se intampla. Sunt crescut aici si activitatea fotbalistica a ajuns, ca organizare, la zero si nici unii, nici altii nu cedeaza. Simota nu a mai semnat comntracte, cei de la primarie nu vor nimicsise compromit toti si fotbalul e la pamant, antrenorii  juniorilor traiesc la mila parintilor si copiii se duc si joaca peste tot in tara si in Petrosani nu pot juca, ca nu e echipa. Se plang ca nu avem spectatori, dar spectatorii nu vin, daca nu ai echipa si organizare”, a declarat si unul dintre fostii antrenori ai echipei Jiul Petrosani, Puiu Benea.

Fostele glorii se gandesc acum cu regret la ce a fost Jiul si cum castigau in fata unor echipe puternice. Benone Popescu ne-a povestit cu mindrie cum l-a flancat strans pe Gica Hagi si cum Jiul a castigat cu 1 – 0. „A fost grea viata la Jiul. Am tot zis ca minerii au o munca foarte grea si noi sportivii am dus-o greu. Nu aveam echipament, apa calda la dusuri si multe altele. Cand a inceput sa mearga mai bine, se termina. A fost un meci in care am jucat cu Sportul Szudentesc. Gica Hagi, atunci era la Sportul, noi eram cu Gogu Tonca, antrenor si mi s-a trasat o sarcina: Hagi sa nu joace. Eu mi-am achitat datoria si am castigat cu 1-0. Am dedicat acelmeci celor de aici, dar acumnu se mai poate asta”, spune cu tritete Benone Popescu, fost jucator.

Mitingul alb-negrilor s-a incheiat in fata Primariei din localitate, acolo unde suporterii au scandat lozinci, au aprins torte si fumigene si au cerut ajutor celor de la primarie in demersul lor.

 

Diana Mitrache