Sase milioane lei, 11 milioane, 18 milioane, 23 milioane lei vechi sunt sume datorate de diverse familii magazinelor de cartier, care vând pe datorie. Caietele si registrele pline de liste ale cumpãrãturilor celor ce plãtesc o datã pe lunã si chiar la trei luni o datã, spun povesti de viatã cutremurãtoare.

În loc sã de dilueze, practica cumpãrãturilor pe datorie s-a accentuat. Sumele datorate, în general, nu sunt mari pentru cã oamenii rãmân fãrã bani cu câteva zile înainte de salariu. Dar s-au înmultit cazurile în care datoria este uriasã, datorie ce este achitatã de regulã din banii proveniti de la cei plecati la muncã, peste hotare.

”Domnul acesta, cu 18 milioane datorie, are trei copii si sotia este plecatã la muncã, în Austria. Si-a fãcut femeia relatii acolo si o lunã lucreazã – douã stã acasã. Întotdeauna si-a plãtit datoriile când a revenit acasã. În majoritate, lista cuprinde mâncare – de la fructe si legume, la carne, lapte mezeluri, zahãr, ulei, fãinã, dulciuri – si detergenti. Ne adaptãn situatiei, ce sã facem. Dar în general oamenii sunt seriosi, nu am avut cazuri în care sã nu se achite de datorii” – a declarat Malvina K., sefa unui magazin de cartier din Petrila.

Între moarte, amanet si hranã

1_1site”Da, avem destui clienti care cumpãrã pe datorie. Cred cã sunt vreo 50 care sunt constanti. De regulã îsi plãtesc consumatia lunar. Noi avem în zonã multi pensionari. Cea mai mare datorie este de vreo sase milioane lei vechi. Doamna Roza este o pensionarã respectabilã, dar acum s-a adunat suma asta pentru cã a zugrãvit si si-a reparat prin casã si a dat muncitorilor de mâncare, cafea, bere. Dar are copiii plecati în strãinãtate si îi trimit bani, nu ne facem probleme. Am avut doar un caz în care am rãmas cu paguba, dar asta este. Nea Ilie a murit si nu a mai apucat sã plãteascã. Nepotii lui au venit într-o searã si l-au dus acolo, în satul lui, sã-l înmormânteze si nu mai stim nimic. Dar cred cã vor veni, sã vadã ce fac cu casa…” – povesteste Doru-Marcel M., proprietar de magazin din Vulcan. O doamnã mãrunticã, în vârstã, care a se afla în magazinul cu de toate, a intrat în vorbã povestind cã de vreo doi ani îsi plãteste marfa o datã pe lunã, când îi trimite bãiatul bani. Mãrioara Bildãu, are 68 de ani, si nepotul sãu este la studii în strãinãtate, iar pentru a-i plãti cheltuielile, tatãl acestuia munceste la o firmã de transport în Germania.

”Acum, la început de an e mai greu cã au fost atâtea dãri de plãtit. Pensia mea s-a dus pe facturi, norã-mea si-a amanetat aurul ca sã plãteascã la timp cãminul nepotului si acum tot ce trimite bãiatul meu acoperim gãuri, datorii, asa pe rând. Ar fi bani, dar nu grãmadã. La început mi-a fost tare rusine sã cumpãr pe datorie, dar ce sã facem?

1_2siteSã le dea Dumnezeu sãnãtate patronilor cã ne dau” – a povestit doamna Mãrioara B.

Este o solutie a perioadei de crizã, spun proprietarii de magazine. Ei îsi mentin afacerea, iar clientii supravietuiesc plãtind din banii câstigati prin tãri strãine si îsi cresc copiii cum pot mai bine…

”Desi se spune cã lipsurile ne-au înrãit pe noi, românii, în situatia noastrã se pare cã ne-au unit. Ne aplecãm cu mai mare atentie asupra nevoilor oamenilor, iar ei ne povestesc si colaboreazã nesperat de bine. Practic este un ajutor reciproc” – a precizat proprietarul Doru-Marcel.

Ileana Firtulescu