6_siteIsprava gãlãteanului care s-a bransat ilegal la reteaua de apã dupã ce a sãpat un tunel de circa 30 de metri a fost întâlnitã si în Valea Jiului de cãtre inspectorii operatorului de apã si canal. Bransamentele ilegale descoperite de Apa Serv Valea Jiului nu era asa de „ingenioase”, însã nici nu erau departe de cel descoperit la Galati.

De la magneti pusi pe contoarele de apã pentru a le opri sau încetini înregistrarea si pânã la retele paralele, inspectorii Apa Serv au descoperit diferite moduri prin care se fura din retea, iar în cazul câtorva zeci de consumatori fraudulosi, societate s-a îndreptat cu plângere penalã. Cele mai mari nereguli au fost descoperite de inspectorii operatorului de apã si canal din Valea Jiului la unele spãlãtorii auto care aveau un consum de câtiva zeci de metri cub pe lunã în conditiile în care acest consum era depãsit cu usurintã într-o singurã zi de functionare.

La o privire mai atentã s-a descoperit cã unele spãlãtorii mai aveau o retea paralelã fãrã contor si unde consumul nu era contorizat, prin urmare facturat si plãtit. În alte cazuri, inspectorii au gãsit apometre blindate cu magneti care ar fi încetinit mecanismul de înregistrare al consumului. Fatã de cazul din Moldova, în Valea Jiului au uimit însã furturile din retea comise de „VIP-uri” cum ar fi judecãtori, avocati, politicieni ori patroni înstãriti.

Potrivit directorului general al Apa Serv Valea Jiului, Costel Avram, societatea nu mai este dispusã sã tolereze furturile de apã si se îndreaptã cu plângere penalã împotriva celor prinsi. Pânã la accederea pe functie a lui Avram, operatorul se multumea de cele mai multe ori sã impunã un consum în sistem pausal celui prins cu nereguli. Pentru a reduce si mai mult furturile, Apa Serv Valea Jiului are în plan achizitionarea unor apometre cu un dispozitiv electronic ce transmite prin radio, în orice moment, consumul si starea dispozitivului de înregistrare si dã alarma dacã se intervine asupra lui. Aceste apometre „inteligente” vor ajunge în prima fazã la consumatorii mari care au fost prinsi cu nereguli la controale.

Maximilian Gânju