G uvernul a elaborat un proiect de ordonanță de urgență ce prevede clar eliminarea cărbunelui din sistemul energetic național. Este o decizie la care România s-a angajat prin PNRR și care stipulează că va fi interzisă construirea de noi centrale pe cărbuni.
Legea intră în vigoare până la finele acestei luni.
Potrivit proiectului de ordonanță, pe viitor este necesară încetarea producției de energie electrică pe bază de lignit și huilă, precum și retragerea din exploatare și închiderea definitivă și ireversibilă, până la 31 decembrie 2030, a unei capacități energetice totale instalate pe bază de lignit și huilă de 4.920 MW.
„Capacitățile de producere a energiei electrice pe bază de lignit și huilă rămase în funcțiune după închiderea definitivă și ireversibilă, a 1.695 MW, la 31 decembrie 2021, se retrag din exploatare și se închid definitiv și ireversibil, după cum urmează: a) 660 MW pe bază de lignit, până la 31 decembrie 2022; b) 1.425 MW, din care 1.375 MW pe bază de lignit și 50 MW pe bază de huilă, până la 31 decembrie 2025; c) 1.140 MW, din care 990 MW pe bază de lignit și 150 MW pe bază de huilă, până la 31 decembrie 2030”, se menționează în draftul de act normativ. Tot prin acest act, se interzice dezvoltarea unor noi cariere de lignit și mine de huilă.
Pentru minele de huilă, „lucrările de punere în siguranță a zăcământului de huilă se vor executa până la 31 decembrie 2024, urmând ca în anii 2025-2026 să fie executate lucrările de închidere definitivă și ecologizare a terenurilor”, se arată în proiectul de ordonanță de urgență. La Lonea și Lupeni continuă exploatarea huilei, minele fiind deja incluse în programul de închidere autorizat de Comisia Europeană în temeiul Deciziei nr.787/2010 privind ajutorul de stat pentru facilitarea închiderii minelor de cărbune necompetitive. ”Prezentul proiect de act normativ prevede posibilitatea acordării unui ajutor de stat pentru Grupul energetic Paroșeni 4, în vederea neutralizării huilei rezultată ca urmare a lucrărilor de punere în siguranță a zăcămintelor celor 4 mine (Lonea, Lupeni, Livezeni și Vulcan)”, se mai arată în proiectul de ordonanță de urgență. Acordarea ajutorului de stat se face anual, prin hotărâri ale Guvernului, după autorizarea lor de către Comisia Europeană. Legea privind decarbonizarea sectorului energetic trebuie să intre în vigoare până cel mai târziu la data de 30 iunie 2022, potrivit Planului Național de Redresare și Reziliență – Componenta C6. Energie, din cadrul Pilonului I. Tranziția verde.
Diana Mitrache