8_site“Cine ne numeste ciupercari în bãtaie de joc, greseste. Anul trecut, de exemplu, mi-am plãtit o vacantã de sapte zile, cu 1000 euro, în Insulele Maldive, din bani fãcuti pe afine, coacãze, mãcese, ciuperci si mãcris sãlbatic” – Robert Szasz Bokoyi, 46 de ani, Petrila.

În timp ce unii îsi fac planuri de vacantã studiind ofertele extrem de tentante, cu plata în rate, altii asteaptã primãvara si vara pentru a face bani. Altii, plin de entuziasm, fac si una si alta.

Constantin Viscu, din Vulcan este tânãr pensionar minier de un an de zile si este nerãbdãtor sã vinã anotimpul cald pentru a pleca spre Obârsia Lotrului, prin munti cãtre Novaci si în partea cealaltã, spre Sibiu. Un om dinamic, C.Viscu spunea cã a câstigat vara trecutã si patru milioane lei vechi pe zi din colectarea coacãzelor, a afinelor, dar mai ales pe hribi.

”Existã acolo un centru de colectare foarte serios. Merg cu masina pânã unde se poate urca si pentru a diminua cheltuielile cu gazul, am norocul cã mergem câte trei-patru persoane. Uneori plouã, dar nu mã opresc pentru cã asta ar însemna pierderi. Sunt un om activ si abia astept sã vinã vara, cã pânã toamna târziu este de lucru si câstig bani frumosi. Iarna mã mai ocup cu amenajãri interioare, dar vara este altceva. 8_1siteDe exemplu, am câstigat si patru milioane de lei pe zi, la cules de coacãze si hribi. Si afine, dar afinele sunt mai pretentioase. Culegeam coacãze si 20-30 kg pe zi, iar pretul era bunicel, 4,6-5 ron pe kilogram. Ciupercile, mai ales hribii erau de la 80 lei pe kg pânã la 120 ron, adicã 1.200.000 lei vechi, cei mici si fragezi…  Am bãtut muntii cu piciorul pânã pe Transalpina, încolo spre Novaci, în partea asta pânã spre Sibiu, dar meritã! Este foarte frumos, sãnãtos, iar câstigul este multumitor având în vedere cã am douã fete studente” – a declarat Constatin Viscu.

Robert Szasz Bokoyi, din Petrila, are 46 de ani, fost miner la Lonea, si este mare amator de drumetii din care scoate si bani. ”Cine ne numeste ciupercari în bãtaie de joc, greseste.

Este o industrie bine pusã la punct si noi suntem la baza circuitului, furnizãm materia primã si încã de cea mai bunã calitate. Este o muncã frumoasã din care poti scoate bani din care sã trãiesti tot anul. Anul trecut, de exemplu, mi-am plãtit o vacantã de sapte zile, cu 1000 euro, în Insulele Maldive, din bani fãcuti pe afine, coacãze, mãcese, ciuperci si mãcris sãlbatic. Fãceam drumetii lungi în muntii nostri si adunam tot ce îmi iesea în cale, din ceea ce stiam cã este plãtit. Si asa s-au adunat bani frumosi. Acasã ce as fi fãcut? Si apoi, se stie, cã lenea te omoarã, îti atrofiazã simturile si corpul. Abia astept luna iunie. As vrea sã merg la iarnã în Insulele Mauritius, în Oceanul Indian. E de vis acolo. Cu 2000 de euro, m-as scos, cu bani de cheltuialã cu tot”- povesteste plin de entuziasm Robert.

Cei doi fosti mineri ne-au povestit cã la colectarea fructelor de pãdure de tot felul cei mai câstigati sunt cei care merg cu familiile, câte douã-trei persoane. Sumele adunate de acestia sunt si de 200 milioane lei vechi pe sezon.

Ileana Firtulescu