A început etapa a doua a recensământului, iar recenzorii vor ajunge acasă la cei care nu s-au recenzat, ori la cei care au făcut-o, dar nu au completat corect sau complet formularele. Recenzorii primesc acum tabletele și ultimele instrucțiuni.
Etapa de recenzare pe teren se va desfăşura în perioada 31 mai – 17 iulie. În această etapă, colectarea datelor de recensământ se va realiza prin interviu faţă-în-faţă, numai cu ajutorul tabletelor, chestionarul de recensământ fiind identic cu cel din etapa de autorecenzare. Așa că recenzorii au primit tabletele și instrucțiunile necesare. „Predăm tabletele recenzorilor pentru perioada de deplasare a recenzorilor în teren, pentru acle gospodării care nu și-au realizat autorecenzarea on-line, pentru perioada 14 martie – 27 mai 2022 și, de asemenea, recenzorii vor merge și la cei care și-au completat chestionarele, dar nu complet și corect”, a declarat la Petroșani, Diana Ioana Neag, expert debutant Direcția Județeană de Statistică Hunedoara.
Vor fi vizitate şi gospodăriile populaţiei care nu au finalizat corect şi complet chestionarele de recensământ. Se vor colecta date de la toate persoanele, indiferent de cetăţenie, care la momentul de referinţă al recensământului aveau reşedinţa obişnuită în România (care, la 1 decembrie 2021, locuiau pe teritoriul României pentru o perioadă de cel puţin 12 luni), arată datele INS.
Oamenii vor fi înșltiințați că va veni la ei recenzorul. „Recenzorul va încerca să ia legătura cu persoanele la care urmează să meargă și, dacă nu sunt găsite acasă, acesta va lăsa un bilețel în care lasă și un număr de telefon, iar, ulterior, recenzorul va merge din nou acasă la persoanele respective”, a mai precizat Diana Ioana Neag, expert debutant Direcția Județeană de Statistică Hunedoara.
Recenzarea prin interviu faţă în faţă este ultima etapă a colectării datelor de la populaţie pentru Recensământul Populaţiei şi Locuinţelor şi este obligatorie. Persoanele care vor refuza recenzarea riscă o amendă cuprinsă între 1.000 şi 3.000 lei, iar pentru persoanele care împiedică accesul în complexuri sau ansambluri rezidenţiale sunt prevăzute amenzi între 1.500 şi 5.000 lei.
Recensământul Populaţiei şi Locuinţelor este primul recensământ din România organizat integral în format digital. Întregul proces al colectării datelor se desfăşoară cu asigurarea confidenţialităţii şi protecţiei depline a informaţiilor. România se află la al treisprezecelea recensământ din istorie şi al patrulea după Revoluţia din 1989.
Diana Mitrache