Mai mulți liceeni din Petroșani au aflat că ar putea să prevină îmbolnăvirea de cancer. Le-au vorbit medici specialiști, dar și profesorii, iar acțiunea a fost inițiată de DSP Hunedoara, ideea fiind una care i-a pus pe gânduri pe tinerii liceeni.
Campania DSP Hunedoara intutulată „Cancerul poate fi prevenit – Vaccinarea anti HPV salvează vieți!” a venit ca o provocare pentru adolescenți, mai ales că puțini știu despre o astfel de posibilitate.
Iar printre tineri am găsit chiar o femeie, care acum se tratează de cancer. „Am venit aici cu fetele mele, ca să știe și ele cum să procedeze în cazul în care ar găsi un vaccin eu sunt în această situație. Dacă aș fi știut mai demult că mă îmbolnăvesc, și aș fi avut acces la un vaccin, îl făceam. Și nu mai aveam problemele pe care le am acum”, a spus o doamnă, bolnavă de cancer de col uterin.
Dar tinerii încă nu știu ce îi așteaptă în viață.
„Toată lumea poate să facă acum cancer. Noi am venit că ne-a îndrumat și doamna dirigintă că ar fi bine să aflăm despre acest vaccin și cum să ne protejăm/. Sunt gata să îmi fac acest vaccin, dacă este nevoie. Eu am fobie de ace, dar, dacă e eficient, o să îl fac”, a spus o elevă.
„Am venit să ne documentăm, că suntem în creștere și nu știm ce se poate întâmpla și, decât să tragem după, mai bine să ne protejăm. Sunt gata să mă vaccinez”, a completat-o o alta.
Dar medicii spun că nu doar fetele ar trebui să facă acest vaccin, așa că am
întrebat și băieții ce știu ei. ”Am în mână un pliant în care spune să am grijă de sănătate. Nu m-am vaccinat deloc, că am doar 14 ani. Ar trebui să facem toți vaccin, dacă ne ajută, dar suntem mereu sceptici, nu vedeți?. De la 7 ani se poate face? Nu știam. Mă mai gândesc”, a spus un elev, iar colegii lui
l-au contrazis categoric.
„Nu prea știu ce să spun. Nu prea cred în vaccinurile astea. Nu știu de ce. Nu știu că așa a fost și cu COVID-ul”, a spus unul dintre ei.
„ Ar putea să prevină cancerul? Nu știam. Nu știu câți oameni au cancer, dar nu cred că m-aș vaccina”, a conchis altul.
Așa că tinerilor le-au vorbit medicul ginecolog Sorin Muntean și medicul oncolog Mariana Mununar, care a și detaliat avantajele acestui vaccin, atât la fete, cât și la băieți.
„Principalul mod de
combatere a infecției este vaccinarea., Tinerii pot face acest vaccind de la 9 ani, până la 45, dar este recomandabilă și după. Studiile mai noi arată că vaccinul împotriva cancerului de col uterin poate îmbunătăți supraviețuirea, chiar în timpul chimioterapiei, pentru că reușește să stimuleze imunitatea. Trebuie să știm că infecția HPV nu afectează doar colul uterin, ci întreaga regiune ano-genitală. Dar și în neoplasmul oro-faringian. În Valea Jiului avem peste 200 de pacienți care au această infecție și nu doar femei. Vorbesc și de infecții de acest fel la bărbați”, a spus dr Mariana Mununar, medic oncolog Spitalul de Urgență Petroșani.
Vaccinarea aduce o prevenție de la 70 la 99 % și pacienții pot preveni cancerul de col uterin, de anus, dar și al aparatului oro-faringian. Tocmai de aceea, DSP a ajuns în rândul tinerilor cu o astfel de campanie și să le spună că există pe stoc acest vaccin.
„Chiar am avut la Deva peste 400 de participanți. La Hunedoara a fost sala plină, nu mai erau locuri. Noi ne bucurăm că vin mulți tineri și, defapt, scopul campaniei este să le dăm niște informații corecte. Tocmai de aceea am adus alături de noi medici specialiști. Să știți că tinerii sunt atenți la ceea ce li s-a transmis”, a spus Sebastian Mezei, directorul DSP Hunedoara, iar campania va continua.
Diana Mitrache