L a sediul CJ Hunedoara
a avut o întâlnire
miercuri o întâlnire a președintelui CJ Hunedoara Laurențiu Nistor, cu reprezentanții Asociației „Planeta Petrila”, la care au
participat și primarul orașului Petrila,
Vasile Jurca, și o parte dintre angajații aparatului de specialitate al Consiliului Județean Hunedoara.
„Așa cum am promis, odată cu preluarea fostei exploatări miniere Petrila, suntem gata să dăm o nouă viață acestui obiectiv. Asistența tehnică oferită de reprezentanții Planetei Petrila este extrem de utilă în condițiile în care această asociație are o experiență în identificarea celor mai bune soluții pentru punerea în valoare a obiectivului.
Așadar, am convenit să colaborăm îndeaproape pentru ca, după preluarea efectivă a terenului și a clădirilor, să demarăm procedurile pentru transformarea acestei zone. Ne dorim refuncționalizarea clădirilor din zona protejată, iar propunerile venite din partea viitorilor noștri parteneri sunt extrem de atractive: spații expoziționale, centre de vizitare, muzeu, spații multifuncționale, dar și centru de cercetare și dezvoltare, parc tehnologic, etc. Există exemple în Cehia sau Polonia pe care le putem urma!
Pentru a realiza tot ceea ce ne propunem, suntem determinați să atragem fonduri europene, iar sursele de finanțare nu sunt deloc puține. Trebuie doar să fim hotărâți, să susținem acest proiect comun pentru ca Ansamblul Istoric Mina Petrila să devină o reală atracție în zonă, atât pentru investitori, cercetători, cât și pentru turiști”, a declarat Laurențiu Nistor.
Mina Petrila a fost cumpărată la începutul lunii mai, când președintele Consiliului Județean Hunedoara a semnat actele.
Cei din Consiliul Județean spun că obiectivele istorice ar urma să le preia Muzeul Civilizației Dacice, care să scrie proiecte europene și să le pună în valoare. Terenul rămas va fi pus la dispoziția celor interesați, că acolo este apă, curent, gaz.
O parte din Preparație, ar urma să fie preluată de Asociația Planeta Petrila, care are în plan să atragă 5 milioane de euro, iar clădirile administrative pot fi preluate de primărie, care ar urma să își aducă acolo toate serviciile la un loc.