Piese de cale feratã, bucãti si obiecte ce au apartinut infrastructurii feriviare nu mai sunt primite la centrele de fier vechi. Deputatii au fixat si amenzile pentru cei care duc sau cei care primesc astfel de piese.

Marti a fost  votat, cu majoritatea de voturi, proiectul de lege privind aprobarea OUG privind interzicerea achizitionãrii de la persoanele fizice a metalelor feroase si neferoase si a aliajelor acestora utilizate în activitatea feroviarã.

Potrivit OUG ,,se interzice achizitionarea de la persoane fizice a metalelor feroase si neferoase si a aliajelor acestora utilizate în activitatea feroviarã, de tipul sinei de cale feratã, pieselor aparatelor de cale, materialului mãrunt de cale, contrasinelor, ecliselor, pãrtilor componente ale instalatiilor de sigurantã a circulatiei, cablurilor de semnalizare si telecomunicatii feroviare, componentelor instalatiilor de electrificare feroviare, componentelor materialului rulant si altele asemenea.

Nerespectarea legii constituie contraventie si se sanctioneazã cu amendã de la 20.000 lei la 40.000 lei. În cazul în care centrele de fier vechi care realizeazã activitãti de colectare a deseurilor industriale reciclabile nu respectã legea se aplicã si sanctiunea complementarã a anulãrii autorizatiei de colectare.

De asemenea, cei care au de gând sã mai ducã astfel de piesela fier vechi vor plãti dublu, pentru cã noua în noua lege contravenientul are obligatia de a achita, pe lângã amenda contraventionalã, si un tarif cu titlu de tarif de despãgubire, în cuantum egal cu valoarea elementelor feroviare în cauzã.

Nu de putine ori, siguranta circulatiei pe calea feratã a fost pusã în pericol de hotii de fier vechi, care duc la centrele de colectare orice piesã, inclusiv traversele de cale.

Pe ruta dintre Simeria si Petrosani sunt statii  CFR unde trenurile sunt nevoite sã circule cu viteze reduse din cauza hotilor

care perturbã buna circulatie.

Diana Mitrache