După ce reprezentanții Consiliului Județean au semnat actul de cumpărare a activelor de la mina Petrila, urmează să fie întocmit și proiectul de urbanism zonal. Dar, din această săptămână, începe oficial, inventarierea tuturor bunurilor rămase nedemolate acolo. Apoi, mai multe ONG-uri sunt și ele chemate să scrie proiecte de finanțare, iar administrația cere părerea localnicilor să mute primăria acolo.
Mai multe clădiri aflate pe teritoriul fostei minei Petrila formează acolo ansamblul istoric ce va fi redat comunității, dar într-o altă formă. Doar că e nevoie de investiții și acum se face inventarul. Asta, pentru ca se ști dacă clădirile din actul de vânzare-cumpărare se mai regăsesc în teren, pentru că, de-a lungul timpului, hoții au cam dat iama în curtea fostei mine, iar timpul a erodat o parte dintre ele.
„S-a făcut echipa care, împreună cu cei de la Societatea de Închideri de Mine, va inventaria tot ceea ce apare în actul de vânzare-cumpărare și sperăm ca, până la sfârșitul lunii mai, să intrăîm în proprietatea a tot ceea ce înseamnă ansamblul istoric de la mina Petrila”, a spus Costel Avram, administrator public al județului Hunedoara.
Și, pentru a fi redat comunității, ansamblul are nevoie de investiții.
„Ca să putem să facem modificări și investiții la ansamblul istoric, noi trebuie să facem un PUZ (n.r. Proiect de Urbanism Zonal). Vom face unul în care să vină cât mai mulți specialiști în domeniu, chiar o licitație internațională va fi. Asta, fiindcă ne interesează să facem un lucru bun acolo”, a mai precizat Costel Avram.
Și, pentru a nu mai cheltui și alți bani aici, în afară de paza obiectivului, cei de la Consiliul Județean chiar au cerut să nu mai plătească impozite.
„Vom face în așa fel încât CL Petrila să reducă impozitul la zero, fiindcă există cadrul legal. Și tot din discuțiile cu primarul, am cerut ca acea construcție denumită Pompadu, să treacă în proprietatea CJH, fiindcă vrem să investim și să facem și acea clădire funcțională. Nu pot spune că acum nu e funcțională, dar trebuie să mai investim acolo”, a adăugat administratorul public, Costel Avram.
Mina Petrila a fost cumpărată la începutul lunii mai, când președintele Consiliului Județean Hunedoara a semnat actele.
Cei din Consiliul Județean spun că obiectivele istorice ar urma să le preia Muzeul Civilizației Dacice, care să scrie proiecte europene și să le pună în valoare.
Terenul rămas va fi pus la dispoziția celor interesați, că acolo este apă, curent, gaz.
O parte din Preparație, ar urma să fie preluată de Asociația Planeta Petrila, care are în plan să atragă 5 milioane de euro, iar clădirile administrative pot fi preluate de primărie, care ar urma să își aducă acolo toate
serviciile la un loc.
Diana Mitrache