Î n perioada 18-22 mai 2022, Geoparcul Internațional UNESCO Țara Hațegului, administrat de Universitatea din București, va trece prin vizita periodică de revalidare. Doi evaluatori UNESCO vor verifica în teren modul în care geoparcul îndeplinește cerințele păstrării statutului de desemnare UNESCO și a calității de membru în Rețeaua Europeană și în Rețeaua Internațională a Geoparcurilor pentru următorii patru ani.
Membrii misiunii de
evaluare sunt dr. Manfred Kupetz, reprezentant al Consiliului de Administrație al Geoparcului Internațional UNESCO Muskauer Faltenbogen / Łuk Mużakowa, geoparc transfrontalier dintre Germania și Polonia și Bojan Rezun, coordonator al grupului de experți al Geoparcului Internațional UNESCO Idrija din Slovenia, geolog cu o importantă activitate științifică.
Pe parcursul vizitei de revalidare, cei doi evaluatori internaționali vor verifica rezultatele activităților derulate de geoparc, în ultimii patru ani, în domenii precum cercetare științifică, educație, turism și cultură. De asemenea, o direcție importantă de acțiune urmărită este cea legată de implicarea comunității locale în activități de promovare a geoturismului și dezvoltării durabile în concordanță cu obiectivele Agendei 2030.
În cele cinci zile ale misiunii de revalidare, cei doi evaluatori UNESCO vor merge la câteva dintre punctele de vizitare și traseele geoparcului din orașul Hațeg și din comunele Pui, Densuș, Sântămăria-Orlea și Sălașu de Sus. De asemenea, vor avea întâlniri cu conducerile Consiliului Județean și Instituției Prefectului Hunedoara, cu autorități locale și parteneri locali ai Geoparcului Internațional UNESCO Țara Hațegului.
Vizita de revalidare se desfășoară conform statutului Rețelei Internaționale a Geoparcurilor. Potrivit acestui statut, fiecare geoparc membru trebuie să fie revalidat din patru în patru ani. Această evaluare periodică motivează geoparcurile să mențină și să dezvolte produse, servicii și parteneriate sustenabile, de înaltă calitate, în concordanță cu statutul UNESCO.
În urma analizei tuturor activităților, va fi realizat un raport ce va fi supus evaluării Consiliului UNESCO pentru Geoparcurile Internaționale, la sfârșitul anului 2022, iar decizia finală va fi votată în Biroul Executiv al UNESCO, în primăvara anului 2023. Rezultatul revalidării va fi exprimat printr-un cod de culori. Geoparcurile pot obține un cartonaș verde însemnând păstrarea statutului UNESCO pentru următorii patru ani. Un cartonaș galben semnifică existența anumitor disfuncționalități, iar geoparcul va avea doi ani la dispoziție pentru a le remedia și va primi o nouă vizită de evaluare. Cartonașul roșu presupune pierderea statutului UNESCO.
Geoparcul Internațional UNESCO Țara Hațegului a găzduit precedenta vizită de revalidare în anul 2018, în urma căreia a obținut cartonașul verde. Din 2015, Geoparcul Țara Hațegului este primul teritoriu din România recunoscut UNESCO prin Programul Internațional pentru Geoștiințe și Geoparcuri. Totodată, a fost primul geoparc la nivel mondial administrat de o instituție de învățământ superior – Universitatea din București. Un cartonaș verde primit de geoparc în urma acestei revalidări ar menține poziția județului Hunedoara drept lider național în ceea ce privește numărul desemnărilor în cadrul programelor UNESCO prin Geoparcul Țara Hațegului (Programul pentru Geoștiințe și Geoparcuri), Cetățile Dacice din Munții Orăștiei (lista Patrimoniului Mondial) și Parcul Național Retezat (Programul „Omul și Biosfera”).
Geoparcul este definit drept un teritoriu de dezvoltare durabilă, construit pe baza asocierii și cooperări între administrații locale și județene, instituții de cultură și de educație, universități, ONG-uri și alte entități care contribuie la dezvoltarea sa. Din luna aprilie a acestui an, România are două Geoparcuri Internaționale UNESCO, după ce Geoparcul Ținutul Buzăului a obținut recunoașterea oficială.
Adina POPA