9_siteStraja, prin ochii turistilor. În Valea Jiului sunt trei statiuni montane. În Straja, însã, au loc fel si fel de evenimente care au menirea de a atrage turistii.

Acest lucru se întâmplã în conditiile în care, la sfârsitul sãptãmânii trecute, în statiunea montanã au fost mii de turisti veniti din întreaga tarã. Cei care au cãlcat pentru prima datã pe acest platou au rãmas cu o impresie bunã si au promis cã vor reveni, însã au remarcat un lucru. Cabanele constuite haotic.

”E superbã statiunea. Noi venim de la Timisoara. Am fost în mai multe locuri din tarã si de peste hotare. E superb aici, conditiile pentru schi sunt bune, însã existã o problemã.

Cabanele sunt construite haotic si prea îngrãmãdite. Era mult mai frumos dacã lãsau statiunea fãrã cabane sau dacã se fãceau dupã un plan bine stabilit”, spune un turist timisorean aflat în Straja.

De exemplu, una dintre constructiile neautorizate este amplasatã chiar în centrul statiunii, lângã locul de oprire al instalatiei de transport pe cablu. Cei care au cabanele în zonã spun cã nu mai vãd nici mãcar lumina soarelui de aceastã constructie, care este aproape finalizatã. Autoritãtile locale spun cã încã de acum un an l-au amendat pe proprietarul constructiei si i s-a cerut sã intre în legalitate, dar omul a continuat sã lucreze nestingherit. Existã un proces – verbal încheiat la începutul anului 2011 în care erau cuprinse neregulile depistate, iar proprietarul a primit o amendã de 10.000 de lei din care a plãtit 5.000 de lei, în 24 de ore. Iar acesta nu este singurul caz din Straja, unde mult timp s-a construit haotic.

Reprezentantii autoritãtilor locale declarau în urmã un an cã în straja vor fi demolate toate constructiile ilegale, însã pânã acum nu s-a întâmplat acest lucru. Mai bine de trei sferturi dintre constructii sunt pur si simplu lipite una de alta, iar senzatia este una de sufocare. Si pentru ca s-a construit haotic s-a ajuns chiar in situatia in care unele constructii sa fie amplasate chiar la marginea partiilor.

Monika BACIU