A paServ Valea Jiului administrează trei microhidrocentrale la Valea de Pești, Polatiște și Brazi, care au produs și livrat energie electricã în Sistemul Energetic Național. Doar că seceta și acum scumpirea exagerată a energiei au făcut ca societatea să încaseze mai puțini bani.
După perioada de pandemie, când niciun beneficiar nu a putut fi somat să plătească, acum scumpirea energiei și seceta au făcut ca încasările Apa Serv să fie vizibil mai mici. Și, dacă populația poate fi pusă acum la plată, microhidrocentralele produc energie mai puțină. „Noi producem energie. Acum producem ceva mai mult decât am produs până acum, pentru că au fost debitele foarte mici. Ele sunt în funcție de debitele de pe pârâuri, sau debitul de pe acumularea Valea de Pești. Anul trecut, acumularea a fost la limită și noroc că anul trecut a plouat, că ne puneam problema restricțiilor. Dar a plouat în decembrie și cumva a restabilit nivelul lacului”, a spus Cristian Ionică, managerul SC Apa Serv Valea Jiului.
ApaServ Valea Jiului contribuie la sistemul energetic national, deși activitatea de bază a societății este furnizarea apei potabile. Aceasta intrã în sistemul energetic național, în baza unui contract din anul 2007.
„Dacă până acum aveam un procent de 50 – 60%, iar noi reușeam să producem energie, în urma scumpirii energiei electrice, neproducând, chiar dacă funcționează toate cele 3 microhidrocentrale, cu toate cheltuielile aferente, nu mai acoperim decât maxim 20%. Primim bani mai puțini, că e mai scumpă. E o picătură care ne duce la supraviețuirea societății, pentru că știm că gradul de încasare este scăzut, de la populație”, a mai spus Cristian Ionică.
Energia vândută acum e mai puțină, și numai două dintre microhidocentrale, cea de la Valea de Peşti şi Polatişte produc şi livrează în Sistemul Energetic Național o cantitate medie de energie electrică de aproximativ 1.815 MWh/an.
Diana Mitrache