7_siteMalpraxisul, o nouã lege. Ministerul Sãnãtãtii intentioneazã sã punã în dezbatere publicã, pânã la jumãtatea acestui an, un nou proiect de Lege a Malpraxisului.

”Ministerul Sãnãtãtii considerã cã legislatia privind rezolvarea cazurilor de culpã medicalã trebuie revizuitã de urgentã având în vedere situatiile tot mai dese în care medici români sunt sunt suspicionati sau acuzati de malpraxis”, se aratã într-un comunicat al Ministerului Sãnãtãtii.

Noile prevederi trebuie sã introducã notiuni si criterii clare pentru o mai bunã gestionare a situatiilor de culpã medicalã sau a suspiciunilor de culpã medicalã, inclusiv a modului de stabilire si aplicare a sanctiunilor.

”Ministerul Sãnãtãtii intentioneazã organizarea unor ample dezbateri pe marginea proiectului de act normativ cu profesionistii din sistemul sanitar, cu societatea civilã, asociatii ale pacientilor, Colegiul Medicilor, companiile de asigurãri si reprezentanti ai Baroului National astfel încât, pânã la jumãtatea acestui an Ministerul Sãnãtãtii sã finalizeze un proiect de lege pe care sã-l înainteze Parlamentului spre aprobare”, se mai aratã în document.

Medic petrosãnean acuzat de malpraxis

Medicul Sorin Bratila, de la Spitalul de Urgentã din Petrosani, este acuzat de familia unui bãietel, de malpraxis pentru faptul cã l-ar fi operat pe copil la mâna stânga desi interventia chirurgicalã trebuia sã aibã loc la mâna dreaptã. Reprezentantii Colegiului Medicilor Hunedoara continua anchetã în cazul medicului Sorin Bratila de la Sectia de Chirurgie Plasticã si Reparatorie a Spitalului de Urgentã Petrosani.

Dosarul este unul deosebit de complex si, pentru a lua o decizie în acest caz, este nevoie sã fie analizate cu atentie toate actele medicale, inclusiv de la Timisoara unde a fost dus micutul.

Toate pãrtile implicate în acest caz, cu acuzatii de malpraxis, au fost audiate, iar la finalul cercetãrilor întregul dosar – care cuprinde si biletul de trimitere de la medicul de familie, si radiografia, si rezultatul de la ortoped – va fi trimis unui expert.

Monika BACIU