Amânare în dosarul Petrila 2008

10_sitePrimul termen, prima amânare. Vineri, pe rolul Curtii de Apel Craiova magistratii trebuiau sã reanalizeze dosarul în care cei trei sefi de la Mina Petrila sunt cercetati pentru ucidere din culpã. Acest lucru însã nu a fost posbil pentru cã mai multe pãrti au cerut amânarea dosarului pentru o datã ulterioarã.

”Nu ne-am prezentat pentru cã s-au depus mai multe cereri de amânare. Data urmãtorului termen o vom afla luni”, a declarat pentru CRONICA VÃII JIULUI Ovidiu Filipescu, avocatul unuia dintre inculpati.

Dosarul a mai trecut o datã pe la Curtea de Apel Craiova. Magistratii de aici au decis, în 11 mai 2012, casarea sentintei si trimiterea cauzei spre rejudecare la Tribunalul Gorj, instantã care mentinuse sentintele pronuntate de Judecãtoria Târgu Jiu. Magistratii Tribunalului Gorj au dat sentinta în cazul celor trei sefi de la Mina Petrila la sfârsitul lunii decembrie.

Astfel, pedepsele celor trei fosti sefi ai minei Petrila s-au redus fatã de sentinta initialã. Astfel, fostul director Aurelian Necula a fost condamnat la 6 ani si 6 luni închisoare, Rosu Gheorghe – fost inginer sef securitate minierã a fost condamnat la 4 ani închisoare, iar Ungur Dan Stefan – seful statiei de salvare minierã tot la 4 ani închisoare.  Initial, Judecãtoria Târgu Jiu l-au condamnat, în noiembrie 2010, pe Aurelian Necula, la sapte ani si sase luni de închisoare, Gheorghe Rosu a fost condamnat la sase ani si sase luni de închisoare, iar Dan Ungur la sase ani si sase luni de închisoare.

Cei trei sefi au fost învinovãtiti de ucidere din culpã, vãtãmare corporalã din culpã si de infractiuni privind nerespectarea mãsurilor de protectie a muncii în cazul accidentului colectiv de muncã din 15 noiembrie 2008 în care si-au pierdut viata 13 mineri si salvatori.

De precizat cã atât inculpatii, cât si Parchetul si rudele victimelor au formulat recurs împotriva sentintei pronuntate de magistratii gorjeni în data de 13 decembrie 2012.

Monika BACIU

Advertisements