IMG00904-20130206-1755-300x2251În timp ce 10 politisti din Arad au fost audiati în calitate de martori în scandalul Universitãtii de Vest „Vasile Goldis”, conducerea institutiei spune cã nu stie ce au cãutat anchetatorii la sediul central si la filialele din teritoriu, printre care si cele din judetul Hunedoara.

Potrivit unui comunicatului transmis de Biroul de Presã al UVVG Arad, se pare cã descinderile de miercuri seara vin ca urmare a unei sesizãri cu privire la modul de desfãsurare a unor examene. “Nu ne-au fost comunicate încã detalii privind obiectul cercetãrii. Conducerea Universitãtii si întregul colectiv de cadre didactice îsi manifestã deplina disponibilitate de colaborare cu organele de cercetare pentru a lãmuri pe deplin aspectele verificate. Afirmatiile fãcute în presã cã s-ar fi eliberat diplome false nu au nici un temei legal, Universitatea de Vest «Vasile Goldis» fiind o universitate acreditatã, diplomele sunt cele tip eliberate de Ministerul Educatiei Nationale”, se aratã în comuncatul respectiv. Reprezentantii UVVG mai spun cã în urma acestor actiuni “nu a fost afectatã în niciun fel buna desfãsurare a procesului didactic, astfel încât sesiunea de examene si celelalte activitãti academice îsi urmeazã cursul normal”.

Descinderi si în Hunedoara

Reamintim cã mascatii au descins miercuri seara la sediul Filialei din Petrosani a Universitãtii de Vest „Vasile Goldis” Arad, de unde au ridicat un computer si mai multe dosare. O actiune similarã a avut loc si al Deva.

Potrivit Ministerului Public, procurori ai Sectiei de urmãrire penalã si criminalisticã din cadrul Parchetului de pe lângã Înalta Curte de Casatie si Justitie, împreunã cu ofiteri ai Directiei Generale Anticoruptie si cu sprijinul Brigãzii Speciale de Interventie a Jandarmeriei Române, au efectuat miercuri seara mai multe perchezitii la domiciliul unor persoane, precum si la sediile unor institutii de învãtãmânt superior, locatii aflate pe raza a 8 judete: Arad, Bihor, Bistrita Nãsãud, Hunedoara, Maramures, Satu Mare, Sãlaj si Gorj. Actiunea se înscrie în cadrul cercetãrilor care se desfãsoarã cu privire la sãvârsirea unor infractiuni de luare de mitã, dare de mitã si trafic de influentã, fiind vizate mai multe persoane. Potrivit unor surse, pentru a-i ajuta pe studenti sã promoveze examenul de licentã, mai multi profesori ar fi încasat între 300 si 500 de euro, dar se putea ajunge si la 1.000 de euro. În derularea activitãtilor de urmãrire penalã, procurorii au beneficiat de sprijinul tehnic si informativ al Serviciului Român de Informatii. Cercetãrile în acest caz continuã.

Carmen Cosman