praying_mantis_dog_3Problema câinilor vagabonzi reprezintã un subiect sensibil datoritã legilor în vigoare care interzic eutanasierea acestora, dar si o adevãratã bãtaie de cap pentru edilii locali care nu mai fac fatã plângerilor cetãtenilor care au fost muscati de câinii fãrã stãpân.

Numai în municipiul Petrosani, în ultimii ani, aproape un miliard de lei vechi plecau (anual) de la bugetul local pentru capturarea, deparazitarea, sterilizarea si hrãnirea maidanezilor. “Stim cã lumea este nemultumitã în ceea ce priveste câinii fãrã stãpân, dar se poate spune cã am mai stopat fenomenul, cât de cât. Totusi, mereu ne pomenim cu noi haite de câini, care nu stiu de unde sunt adusi. Dacã am sti, atunci am lua si mãsuri împotriva celor care îi aduc si îi lasã în Petrosani. Este adevãrat, maidanezii au scos, în ultimii ani, de la bugetul local sume importante de bani si reprezintã o problemã care sperãm ca, odatã cu înfiintarea Serviciului Judetean pentru Ocrotirea Animalelor fãrã Stãpân sã fie, în sfârsit, rezolvatã”, a declarat Aron Dumitrescu, director SPLADPP din cadrul Primãriei municipiului Petrosani.

Anul trecut, 500 de maidanezi l-au vizitat pe “Lãbus”

În ultimii ani, activitatea de capturare a câinilor vagabonzi din municipiul Petrosani a fost ceva mai bine organizatã iar numãrul maidanezilor care se plimbau liberi prin localitate a scãzut, acestia fiind prinsi, sterilizati, tratati si apoi cazati la adãpostul special creat în Cartierul Colonie. Apoi, colaborarea dintre primãrie si organizatiile care au ca obiect de activitate protectia animalelor au functionat mult mai bine. “Colaborarea

dintre noi si primãrie s-a îmbunãtãtit substantial în ultimul timp. Pânã acum noi am adoptat câteva zeci de câini care au trecut mai întâi prin adãpostul din Colonie unde conditiile oferite animalelor sunt destul de bune”, a spus vicepresedintele unei asociatii de protectie a animalelor. Totusi, problema maidanezilor nu a fost rezolvatã definitiv nici pânã în ziua de astãzi…

Câinii vagabonzi care ajung la adãpostul din Colonie sunt deparazitati, vaccinati anti-rabic, tratati de diverse boli si apoi castrati. În functie de bolile de care suferã “pacientii”, pânã la internarea si apoi castrarea acestora, sumele cheltuite sunt cuprinse între 200.000 si 1.000.000 de lei vechi. Numai anul trecut, peste 500 de patrupede au trecut pragul Adãpostului “Lãbus” din Colonie, dar si prin mâinile medicului veterinar care se ocupã de tratarea lor. “Anul trecut am tratat si castrat circa 500 de patrupede. Dacã la masculi operatia de castrare decurge mai repede, la femele am ceva mai mult de lucru, dar am devenit expertã. Dovadã stã si faptul cã nu am pierdut nici un pacient pe masa de operatie. Pe de altã parte pot sã mã laud si cu faptul cã nu am fost muscatã de nici un câine pe care l-am tratat. Aici sunt efectuate doar sterilizãri, nu si eutanasieri, pentru cã legea ne interzice acest lucru”, a declarat medicul veterinar Cosmina Pãdure.

Agresivii vor îmbãtrâni în Adãpost

În prezent, în Colonie sunt cazati circa 70 de cãtei care, dupã ce trec prin etapa “adãpostul”, sunt eliberati pe strãzi. Aici se mai întorc doar cei agresivi sau cei care s-au obisnuit cu mâncarea si oamenii de aici si care revin benevol pentru o portie de hranã. “În principiu, dupã ce sunt deparazitati, tratati si castrati, câinilor maidanezi li se pune un cercel în ureche si li se dã drumul în teritoriu. În afara celor câtiva câini care s-au obisnuit cu mâncarea de la noi si revin aici de bunãvoie pentru o masã, înapoi mai revin doar cei agresivi. Ce-i drept, am avut numeroase cazuri de acest gen, când maidanezii, cu cercel cu tot, a trebuit sã fie adusi înapoi pentru cã au atacat oamenii pe stradã. Acestia nu vor mai fi eliberati niciodatã si vor rãmâne aici pânã la adânci bãtrâneti. Problema este cã nici aici nu-i putem tine pe vecie si nici nu-i putem eutanasia pentru cã nu ne permit legile în vigoare. Poate cã acum, dupã ce am fost preluati de cãtre Consiliul Judetean Hunedoara, problema se va rezolva, în sfârsit ”, a precizat Florin Niculescu, seful Serviciului de Ecarisaj din Petrosani.

Adoptarea = 200 de lei

Pentru câinii fãrã stãpân ar mai exista o variantã de a scãpa din custile în care trãiesc în adãpostul din Colonie si anume aceea de a fi înfiati. Deoarece, însã, pretul unei înfieri este cam mare, respectiv 200 de lei (potrivit HCL nr. 293/2007), anul trecut nici mãcar un singur patruped nu a fost revendicat sau înfiat de cãtre cetãtenii municipiului. “Am avut destule cazuri de persoane care s-au interesat de conditiile în care pot lua acasã un câine dar, când au auzit cã taxa de revendicare este de douã milioane de lei vechi, cu totii au spus cã mai bine îsi cumpãrã un animal nou din altã parte”, a mai spus Florin Niculescu.

Mircea Nistor