După încetarea „stării de alertă”, începe numărătoarea inversă pentru suspendarea Autorizației Integrate de Mediu, în baza căreia Supercom SA administrează Centrul de Management Integrat al Deșeurilor (CMID) Bârcea Mare. Supercom trebuie să se conformeze în trei luni și să remedieze mai multe nereguli cu efecte dăunătoare pentru calitatea mediului în zona Deva-Simeria. Dar cei de la Consiliul Județean spun că totul este ca și rezolvat.
În ultimii doi ani, comisarii de la protecția mediului au descoperit mai multe nereguli, inclusiv cea în urma căreia a avut loc inundarea cu levigat a terenurilor din zona deponeului. Asta a generat ideea că autorizația de mediu ar putea fi suspendată. Motivul? În notificarea APM erau precizate patru mari nereguli constatate la CMID Bârcea Mare: lipsa instalațiilor de captare a biogazului și procesare a levigatului, raportarea fictivă a tratării a 90.000-100.000 tone de deșeuri și blocarea preluării deșeurilor stocate pe platforma temporară de la Deva.
„Chiar dacă s-a terminat starea de alertă, cei de la Agenția de mediu au ridicat 4 probleme și toate sunt rezolvate la ora când vorbim. Deci, nu există nicio problemă pentru ca autorizația de mediu să fie retrasă. Una este tratarea unei cantități suplimentare și cei d ela Supercom au venit cu datele concrete. A doua este să ducem cantități suplimentare de pe platforma temporară d ela Deva. Și aici este vorba de gunoiul de pe platforma Mara. 3 – este montarea puțurilor pe CMID, care revine CJH și noi am făcut lucrul acesta și investiția este în curs și un alt punct este legat de anunțul pe care CJH l-a făcut către cetățenii ce au terenuri în zona în care a fost levigat, atunci când au fost ploile foarte mari”, a spus Costel Avram, administrator public al județului Hunedoara.
Anul trecut, specialiștii APM au descoperit că anual au fost tratate 45.000-50.000 de tone de deșeuri, dar s-ar fi raportat tratarea fictivă pentru încă 90.000 – 100.000 de tone. În plus, a avut loc și poluarea accidentală cu levigat. Deținătorii terenurilor potențial contaminate au fost identificați ulterior, iar CJ Hunedoara trebuie să facă dovada, până la 1 aprilie.2022 că deținătorii terenurilor afectate de poluarea cu levigat au fost avertizați că terenurile respective nu pot fi utilizate pentru folosințe agricole.
Și, mai mult, APM a precizat că era necesar montarea sistemului de colectare a biogazului care se formează în gunoaie, până pe 1 iulie 2019. Instalația de captare a biogazului ar trebui să fie formată din puțuri și conducte de colectare instalate în gunoaie, stația de colectare a gazului și unitatea de ardere a biogazului. Montarea primelor conducte de colectare a gazului de depozit ar fi trebuit să fie realizată după atingerea unei grosimi de 4 metri a stratului deșeurilor depuse în Celula nr 1. Între timp, stratul de deșeuri a ajuns la 11 metri și abia acum cei de la CJH spun că vor monta conductele.
Diana Mitrache