Prin anul 2011, mai exact în data de 8 noiembrie (asta dacã Google nu minte) ziaristul Gheorge Olteanu de la cotidianul Ziarul Vãii Jiului atrãgea atentia asupra unui aspect extrem de important si cu un impact puternic pentru comunitatea din Vulcan.

Este vorba despre articolul “O constatare îngrijorãtoare: pe zi ce trece, / Pe Gheorghe Ile îl lasã tot mai mult memoria”, în care jurnalistul Gheorghe Olteanu spunea, citez: “Gheorghe Ile te minte-n fatã si când se uitã la tine din televizor încât îti vine sã-i tragi vreo douã. Minte cu atâta seninãtate si detasare, încât te pune pe gânduri si te întrebi: mãi, ãsta o face intentionat sau ar fi cazul sã se ducã la doctor, sã-si schimbe cardul de memorie?”.  De atunci au trecut ceva ani, iar la Vulcan s-a dovedit cã lipsa de informatie, de educatie civicã si de lideri politici, naste monstri. Cum la fel s-a mai dovedit si cã zicala cu „prosti, dar multi” , care dateazã, dupã câte-mi aduc aminte, de pe vremea cronicarului Grigore Ureche, este, aici, extrem de valabilã.

Acestea fiind spuse, sã trecem la treabã!

1_2sitePrimarul din Vulcan, Gheorghe Ile, dupã ce s-a înconjurat de o mânã de lingãi, a început sã arate de ce e în stare, adicã doar sã se laude cã face si cã drege, dar în realitate nu e bun de nimic! Administrativ vorbind, cã de ce o fi el bun în viata lui particularã nu e treaba noastrã. La treabã însã, ioc! Ile demonstreazã, cu fiecare zi ce trece cã are un comportament de dictator si se comportã ca si cum municipiul Vulcan ar fi propria-i mosie… sau farmacie. Cartierele sunt sufocate de gunoaie, prin spatele primãriei dejectiile curg, strãzile lãturalnice sunt pline de gropi, iar sãrãcia e la tot pasul. Sute de oameni nu au locuri de muncã, dar pe Ile îl doare-n cot. Toatã ziua îsi odihneste fundul pe fotoliul din primãrie, alte câteva sute de oameni nu au o locuintã, dar, ca o consolare pentru acestia, îi informãm cã are Ile case “fãrã numãr”.  Sã ne aducem aminte cã la prima ninsoare din decembrie 2012, Vulcanul a fost îngropat în nãmeti, iar Ile a mimat cã face curãtenie, de la microfonul de la Mondo Tv. Interesant ar fi ca organele abilitate sã verifice câti bani a dat Ile pe deszãpezirea, care s-a putut vedea de oricine cã a fost doar pe hârtie.

Pe de altã parte, Vulcanul, sub stãpânirea lui Ile, a devenit cuibul traficantilor de droguri, de tigãri, de carne vie, ori de alte ilegalitãti. De o vreme încoace ofiterii de la Combaterea Criminalitãtii si-au fãcut din Vulcan un fel de o a doua casã si, periodic, vin sã ridice câte o retea de traficanti. De semnalat aici cã s-a vorbit chiar de o implicare a fiului primarului, Soni, în oaresce ilegalitãti. Localnicii chiar spun cã acesta nu ar fi tocmai usã de bisericã si cã nu întâmplãtor i-a fost incendiatã limuzina de 70.000 de euro. Interesantã reactia tânãrului Soni si a primarului imediat dupã incendiere. Un om normal, care a muncit din greu pentru fiecare leu din acel autoturism, ar fi fãcut infarct dacã si-ar fi gãsit masina incendiatã. Ile, probabil e mai tare de caracter, deoarece l-a lãsat cam rece incidentul….

Oare face, Ile, favoritisme?

V-am promis într-o editie trecutã cã vã vom prezenta anumite aspecte care ar putea fi de naturã penalã si pe care le supunem atentiei si organelor competente pentru o verificare. Toate aceste aspecte ne-au fost semnalate de niste persoane din Vulcan si nu putem sã confirmãm cã sunt si reale. Tocmai de aceea am solicitat organelor competente sã le verifice.

În fapt, primul caz face referire la modul, nu tocmai ortodox, în care a fost atribuitã o locuintã. Este vorba despre o anume Mirela Miron, despre care se spune cã ar fi fina lui Ile si pe care nasu a angajat-o la Centrul Sansa. Aceasta ar fi în divort cu bãrbatul si ar fi primit în regim de urgentã o locuintã în blocul din imediata vecinãtate a fostului sediu al Politiei Vulcan. Sursele noastre spun cã de amenajarea locuintei, curãtenie samd… a avut grijã Ile, cu bani de la buget. Oare pe ce listã de acordare a unei locuinte se afla aceastã persoanã, dat fiind faptul cã se cunoaste cã sunt sute de cereri înregistrate la primãrie? Ce spune comisia de locuinte, cum s-a dat, pe ce criterii?

O altã doamnã, Mihaela Harec, beneficiara unei pensii de la minã ar fi fost angajatã la Pregoterm sã ponteze niste oameni. Oare cine a aranjat angajarea? (cel care dã primul un rãspuns corect are un abonament gratis pe o lunã la Cronica Vãii Jiului). Pentru aceastã slujbã extrem de solicitantã beneficiazã de un salariu care ar putea ajunge unei familii de tineri din Vulcan fãrã un loc de muncã.

Numele Benone Ianc vã spune ceva? Este cel care gestioneazã telegondola din Pasul Vâlcan si totodatã cuscrul primarului Gheorghe Ile. Fiul sãu, Gusti, este si el angajat la Pregoterm, sef la sectia de termopane. Sotia lui Gusti, angajatã la liceu, de fapt, dupã cum spun sursele noastre, impusã directoarei Socaci. Oare de cine? Si pentru cã tot vorbeam un pic mai sus de sãrãcia în care se zbat o bunã parte din locuitorii din Vulcan, meritã de semnalat si “ sãrãcia” în care se lãfãie primarul Ile, rezultatã din mandatele sale de primar si din impozitele si taxele vulcãnenilor.

Facem doar o trecere succintã a spatiilor asa cum ne-au fost semnalate de sursele noastre din Vulcan: o farmacie lângã scoala numãrul 1, farmacie lângã CAP, farmacie la Petrosani, farmacie în fostul bar Adirox, spatii de la Dincã si de la Almaserv, dupã ce

societatea a intrat în insolventã, achizitionate împreunã cu Coltescu, 7.000 de metri pãtrati achizitionati cu un euro/mp. Despre alte proprietãti si averi ale familiei Ile, pe larg, în numerele viitoare. Tineti aproape!

Marius MITRACHE