Valea Jiului ar putea intra, total în faliment, dupã modelul orasului Aninoasa, dacã intrarea Complexului energetic Hunedoara în insolventã înseamnã închiderea capacitãtilor de productie si somaj, asa cum se întâmplã la Oltchim. Semnalul a fost tras de primarul Tiberiu Iacob – Ridzi, care si-a manifestat îngrijorarea profundã fatã de acest subiect si a invitat la discutii toti factorii responsabili din zonã pentru a gãsi o solutie comunã.
Fondul Monetar International este transant, iar acordul încheiat cu România aratã cã, dacã nu îsi gãseste cumpãrãtor, Complexul Energetic Hunedoara trebuie sã intre în insolventã. Situatia a stârnit îngrijorarea primarului din Petrosani, Tiberiu Iacob – Ridzi, care se teme de ce e mai rãu, cu atât mai mult cu cât pe raza municipiului Petrosani sunt trei obiective economice ce tin de CEH, respectiv sediul Societãtii Nationale a Huilei, Mina Livezeni si statia de salvare minierã SALVAMIN. Închiderea lor ar aduce probleme financiare mari zonei, asa cum se va întâmpla de altfel în întreaga Vale a Jiului care în realitate depinde si acum de minerit. „Pânã acum nu am avut o pozitie pe acest subiect, am asteptat o pozitie oficialã din partea factorilor decidenti. Pe mine, cel putin mã îngrijoreazã situatia, iar acum vorbesc în calitate de primar, de administrator si nude om politic. Din ce scrie în scrisoarea convenitã cu FMI, referitor la Complexul Energetic Hunedoara, pânã în martie trebuie gãsit un consultant pentru privatizarea complexului, iar dacã acest lucru nu se va reusi, complexul intrã în insolventã. Lucrul acesta pe mine mã îngrijoreazã”, a explicat primarul din Petrosani care se teme sã nu se închidã nu doar cele trei mine declarate neviabile, ci toate din Valea Jiului.
În plus, edilul nu întelege de ce se folosesc mãsuri diferite când vine vorba despre Complexul Energetic Oltenia si Complexul Energetic Hunedoara, pentru cã ambele sunt obiective strategice, nu numai cel din Gorj, de unde vine premierul Victor Ponta. Iacob Ridzi este de pãrere cã împreunã ci ceilalti primari din Valea Jiului, dar si cu reprezentatii SNH, parlamentari si lideri de sindicat trebuie gãsitã o solutie pentru a împiedica Valea Jiului sã intre în faliment.
„Vorbesc de Petrosani, dar situatia poate fi extinsã, probabil, la întreaga Vale a Jiului. Acest lucru mã îngrijoreazã pentru cã aceste locuri de muncã, care existã în acest moment, pe lângã cã
asigurã traiul de zi cu zi al acestor familii, si nu sun putine, sunt si sursa principalã de venit la bugetul local. Pe orizontaã, efectele vor fi, cred eu, dezastruoase. De aceea, cred cã în aceastã perioadã este foarte important ca toate fortele care au posibilitatea de a interveni – mã refer la colegii mei, primari în celelalte localitãti, parlamentari, la sindicate – sã facem un front comun, pentru cã problema mi se pare foarte serioasã”, a mai spus Tiberiu Iacob Ridzi.
Nu e dracul atât de negru!?
Pe de altã parte, prefectul de Hunedoara, Sorin Vasilescu, spune cã lucrurile nu stau chiar asa cum au fost prezentate în ultima perioadã si cã Guvernul are o variantã de rezervã la ceea ce cere FMI. „Fondul Monetar International (FMI)
propunea, într-adevãr, lichidarea CEH, dacã nu se reuseste privatizarea companiei prin atragerea unui investitor strategic. Guvernul, în schimb,
are o altã variantã de privatizare, prin majorare de capital si prin emiterea de actiuni. Executivul de la Bucuresti, prin Ministerul Economiei, a început deja demersurile pentru realizarea privatizãrii, minoritare sau majoritare, pe piata de capital. Existã si un calendar în acest sens, ce prevede semnarea unui contract de consultantã luna viitoare, fuziunea dintre termocentralele de la Paroseni si Mintia cu cele patru mine viabile din actuala Societate Nationalã a Huilei, posibilã cel mai devreme în mai anul acesta, si finalizarea procesului de privatizare în primul trimestru din 2014. În plus, nu este exclusã intrarea în insolventã a CEH, dar acest lucru nu înseamnã lichidarea companiei, ci reorganizarea acesteia”, a declarat prefectul de Hunedoara.
Carmen Cosman