Încã se judecã pentru drepturile lor / Minerii si sefii lor se întâlnesc din nou la barã

Sindicalistii din minerit se întâlnesc, joi, din nou în instantã cu reprezentantii patronatului în procesul în care se judecã pentru drepturile salariale ale minerilor din Valea Jiului.

La un an de la miscãrile de protest din curtea Companiei Nationale a Huilei Petrosani, minerii nu se pot bucura încã de drepturile lor salariale.

La Curtea de Apel Alba Iulia continuã procesul dintre Sindicatul „Muntele”, reprezentativ la nivel de CNH, si reprezentantii administratiei Companiei si ai Ministerului Economiei, iar joi este programat un nou termen de judecatã. Parctic, Oficialii Companiei Nationale a Huilei Petrosani si ai Ministerului Economiei au atacat cu recurs sentinta Tribunalului Hunedoara care îi obliga sã majoreze cu 10% salariile minerilor.4_1site

Decizia reprezenta, de altfel, doar punerea în aplicare a actului aditional la Contractul Colectiv de Muncã al minerilor din Valea Jiului, acelasi act aditional pentru care minerii au protestat zile în sir. La prima instantã câstig de cauzã au avut sindicalistii, dar dacã  cei de la „Muntele”  pierd în fata juristilor de la CNH si MEC, minerii ar putea fi obligati sã restituie banii primiti pânã acum drept majorarea salarialã. Reamintim cã, prin sentinta pronuntatã la finele lunii iunie 2012, Tribunalul Hunedoara a decis sã oblige CNH Petrosani „sã respecte Contractul Colectiv de Muncã pe anul 2012 astfel cum a fost modificat prin Actul Aditional încheiat la data de 02.02.2012 si înregistrat la ITM Hunedoara, prin acordarea cãtre angajati a diferentelor de drepturi salariale dintre salariile acordate si cele cuvenite potrivit actului aditional mentionat, aferente lunilor februarie, martie si aprilie 2012, cu luarea în calcul si a compensãrilor acordate prin tichete cadou”.

De asemenea a admis cererea de chemare în garantie a Ministerului Economiei, care a fost obligat sã aloce sumele necesare achitãrii drepturilor salariale pentru minerii din Valea Jiului. Numai cã aceastã sentintã a  fost atacatã, iar reprezentantii CNH au precizat cã „formularea recursului nu este de naturã sã suspende executarea hotãrârii judecãtoresti, ci este o mãsura în concordantã cu etapele procedurale obligatorii, în vederea obtinerii unei sentinte definitive si irevocabile”.

Carmen Cosman

Advertisements