C ampioni europeni, tineri sportivi de la mai toate cluburile din țară, dar și sportivi Invictus, veterani ai teatrelor de operațiuni din Afganistan au parti-cipat la Campionatul național de tir cu arcul, ce a avut loc la noi în Valea Jiului, la Aninoasa. Aici i-am găsit și noi pe sportivi, tocmai în momentele în care se luptau pentru calificări.
Un adevărat regal s-a desfășurat la Aninoasa, la Campionatul Național Indoor de Tir cu Arcul – rezervat categoriilor de juniori I, U21 și seniori pentru probele de arc olimpic, compound și barebow. Au venit aici sportivi din toate categoriile, iar gazdele spun că luptele au fost strânse.
„Campionatul se desfășoară la Aninoasa, în complexul Anena, complex care este renovat de Federația Română de Tir cu Arcul și Ministerul Sportului și, spre bucuria mea, vreau să spun că e funcțional. Participă majoritatea cluburilor din țară, adică peste 20 de cluburi, la toate probele și eu zic că e o competiție mare’, a spus Viorel Hăbian, antrenor.
130 de sportivi s-au înscris la acest campionat și printre ei am găsit și câțiva care până acum au mai multe titluri cucerite. „ Se poate spune că sunt printre favorite. Am fost la multe competiții și naționale și internaționale, iar rezultatele mele sunt bune. Acum vreau, ca toată lumea de aici, să ies campioană, dacă se poate. Particip la categoria senioare și concurez cu colegele de la club sau de la alte cluburi și sper să fie bine”, a fost declarația Mădălinei Amăiestroaie, de la CSS Rădăuți, vineri, în prima zi a întrecerii.
„Am reușit să termin calificările pe locul I și eu sper să meargă la fel de bine și la meciuri. Mai am încă două tiluri de campion național la seniori, la juniori am și la cadeți, am un titlu de vicecampion european, la simplu, tot la juniori și sper să îl iau și acum titlu de campion național”, mi-a spus și Mario Țîmpu, component în lotul național.
„Acum sper să iau titlul de campion național, alături de cât mai mulți colegi de la Deva”, a completat Florin Mirel Judea, vicecampion european U21.
Dar printre sportivi, i-am remarcat și pe cei care au luptat în Afganistan, iar sportul i-a făcut să renască. Și am simțit asta atunci când l-am intervievat pe unul dintre ei, sportiv în scaunul cu rotile.
„Fac parte din Proiectul Invictus, iar la acest campionat național reprezint CS Steaua. Eu sunt și în lotul național paralimpic și tocmai m-am întors de la Dubai, de la Campionatul Mondial, unde am făcut o figură bună. Un accident în Afganistan, în timpul unei misiuni, m-a trimis în scaunul cu rotile, când o explozie puternică a aruncat TAB-ul vreo 10 m. Șansa mea a fost că am zburat pur și simplu de pe TAB și
atunci mi-am fracturat coloana. Apoi am mers în proiectul Invictus în 2014 și ușor-ușor, în 2016 am fost înscriși. După 6 luni de tras cu arcul am obținut medalia de argint la individual și de aur la echipă. În 2018 a venit Sidney, am pus preț pe echipă și am ieșit pe locul V la individual și locul I, aur cu echipa și sunt
vicecampion paralimpic și prefer, în loc să stau
într-un birou, să fac sport Sportul m-a salvat”, mi-a mărturisit Ionuț Claudiu Butoi, sportiv Invictus.
Cele mai importante delegații ca număr de sportivi la acest campionat sunt cele de la SCM Deva/Minerul Aninoasa cu 22 de sportivi și
CSA Steaua București cu 20, sau Redpoint Oradea cu 12.
Diana Mitrache