Locul în care gladiatorii se luptau spre delectarea celor ce au locuit cândva aici, în Dacia, va fi redat oamenilor de acum. Amfiteatrul de la Ulpia Traiana va fi refăcut, iar lucrarea a fost, în sfârșit, scoasă la licitație.
Amfiteatrul roman de la Ulpia Traiana Sarmizegetusa era locul de desfăşurare a celor mai populare spectacole: lupte de gladiatori, execuţii publice, vânători de animale sălbatice.
În tribune, publicul era aşezat în funcţie de statut, cu persoanele publice cele mai importante în faţă, aproape de arenă, iar la ultimele nivele – femeile şi sclavii.
La Ulpia Traiana au fost descoperite bănci de piatră cu inscripţii care marcau locurile ocupate de artistocraţia municipală şi inscripţii votive pentru zeiţa Nemesis (patronă a gladiatorilor, al cărei templu era amplasat la intrarea în amfiteatru). Toate vor fi refăcute acum. Amfiteatrul roman din cadrul sitului arheologic Ulpia Traiana Sarmizegetusa va fi restaurat, printr-un proiect, cu o valoare de 22.089.485 de lei, finanțat în cadrul Programului Operațional Regional 2014 – 2020. Proiectul se află în stadiul de licitație pentru atribuirea contractului de execuție a lucrărilor, procedură demarată de Consiliul Județean Hunedoara.
„Este un proiect pe fonduri europene, în care prouiectantul este Institutul Național al Patrimoniului și de abia acum am rezolvat tot ce a ținut de birocrație Și anul trecut am fost la ADR Vest, împreună cu cei acre coordonau această investiție, iar vacum este scos a doua oară la licitație, iar execuția lucrărilor cred că va începe în maxim două-trei luni de zile. Termenul final este la finalul anului 2023”, a declarat Costel Avram, administrator public al județului Hunedoara.
Amfiteatrul va fi reconstruit total și va scoate în evidență toate descoperirile arheologice făcute acolo de-a lungul timpului. Arhelogii spun că va fi refăcut până și șanţul din mijlocul arenei, la origine acoperit, care a fost construit mai târziu decât restul amfiteatrului şi a fost interpretat ca loc de scurgere sau coridor pentru maşinăriile necesare spectacolelor.
Așa că acum amfiteatrul este gata acum să treacă la o nouă fază a existenței sale, cu ajutorul investițiilor realizate prin Programul Operațional Regional 2014 – 2020.
Diana Mitrache