S alvamontișii hunedoreni au salvat sute de vieți, anul trecut. Peste 600 de intervenții au avut salvatorii montani din județ, cele mai multe fiind înregistrate pe pârtiile de schi din stațiunile montane din județ.
Serviciul Public Judeţean Salvamont funcţionează în cadrul Consiliului Judeţean Hunedoara. Organigrama serviciului cuprinde două formaţii de salvare montană repartizate pe toate zonele muntoase distincte din judeţ şi o echipă salvaspeo.
Echipa Salvaspeo are ca perimetru de acțiune toată zona carstică a județului Hunedoara, însumând aproxiamtiv 1000 de peșteri, avene, puțuri. – În județ sunt 15 salvatori atestați din mediul speologic cu contracte de colaborare și 6 salvatori atestați din mediul subacvatic (scafandrii). Aceasta aree în dotare o barca cu motor pentru transport echipă scafandrii.
În cadrul Serviciului Public Judeţean activează un număr de 62 de salvatori montani atestaţi – activi, 19 fiind angajaţi cu contract de muncă, ceilalţi fiind voluntari cu contracte de voluntariat.
În echipa salvaspeo activează 15 salvatori atestati, voluntari cu contracte de voluntariat.
”S-au derulat acţiuni de salvare şi prim ajutor, numărul acestora fiind de 643 până la 31 decembrie la nivel de judeţ, majoritatea pe pârtiile de schi, toate fiind finalizate cu succes”, arată raportul.
Salvamontiștii au participat și la acțiuni de remarcare a traseelor montane și montarea indicatoarelor turistice de la intersectia traseelor montane, precum și repararea podețelor.
”Trebuie să reamintim că activitatea unui salvator montan nu se rezumă doar la salvarea montană, ea este mult mai complexă şi anume: patrulare, permanenţă la punctele Salvamont, întreţinere şi remarcări de trasee, reparaţii refugii şi podeţe şi prevenire, fiind astfel deserviți prin activitatea noastră un numar de aproximativ 85 000 – 90 000 de turiști anual. Comparativ cu anii precedenţi s-a observat o crestere a numărului de persoane la care s-a acordat primajutor, în ciuda faptului ca s-a facut multă prevenție atât la punctele de permanenţă cât şi prin intermediul emisiunilor şi articolelor de informare din presă şi televiziunea locală. După cum se observă şi din cazuistică cel mai mare număr de accidente se produc pe pârtiile de schi, în cazul nostru: Straja, Parâng, Râușor, Pasul Vâlcan unde, datorită aglomerării suprafeţei schiabile, se produc majoritatea accidentelor şi unde ar trebui să ne concentrăm eforturile pe viitor împreună cu Jandarmeria și proprietarii de pârtie pentru prevenirea accidentelor”, arată Salvamont Hunedoara.
Activitatea salvatorilor montani pe parcursul anului a fost mult îngreunată din cauza condițiilor impuse de autorități din cauza noului coronavirus.
”Cu toate acestea ne-am adaptat si am dus la bun sfârșit fiecare provocare survenită. In cadrul programului de prevenție derulat pe parcursul anului salvatorii montani au asigurat asistența salvamont la 8 competiții sportive (maratoane montane, concursuri enduro și offroad precum si concursuri de ciclism) asistând cca 700 de participanți precum și pe cei din staff-ul lor”, arată Salvamont Hunedoara.
Monika BACIU