C ei de la Strop de Rouă au prelevat probe de apă din trei râuri din Valea Jiului, dar și din două izvoare de unde localnicii își iau apă. Cei de la Organizație au analizat rezultatele probelor și trag un semnal de alarmă.
”La ambele izvoare am găsit nivelul nitritilor și nitratrilor peste normal (nu este indicat consumul de către copii și bebeluși).
La izvorul din Pasul Merișor calitatea apei este bună, însă, se înregistrează un nivel crescut de nitriți.
În schimb, apa din Jiu este la fel ca apa potabilă.
”Calitatea apei de pe râul Jiu este la fel de bună precum apa de la izvoarele cu apa potabilă. Acolo unde substratul răului este format din piatră sau nisip, calitatea apei este mai bună. Acolo unde substratul răului este format din mal sau argilă ,calitatea apei tinde să scadă. Se știe faptul că în stațiile de tratate a apelor reziduale, se găsesc așa numite filtre naturale formate din depozite de nisip și depozite de pietriș care acționează că un filtru natural. La fel și pe râurile de munte, apă este filtrată constant de mediul înconjurător. Singură problema este că albia râurilor este deschisă și calitatea apelor poate fi compormisa oricând. De aceea recomandăm consumul de apă din surse controlate în prealabil”, arată cei de la Organizația Strop de Rouă.
Strop de Rouă este un proiect pentru monitorizarea calității apei. Ideea proiectului a venit ca o provocare din partea Fundației Comunitare Mureș, pentru a monitoriza o problemă a societății și anume: poluarea apelor. Am început acest proiect prin angrenarea cetățenilor și stârnirea interesului acestora, făcându-i să doneze bani pentru un prim kit de măsurare a parametrilor necesari, din care să rezulte calitatea apei din zona Târgu Mureș.
Monika BACIU