3_1siteZeci de politisti si jandarmi au descins marti dimineata în Colonia Iscroni din Aninoasa, unde îsi au “cartierul general” mai multi hoti de cãrbuni.

Politistii au actionat pe mai multe fronturi, astfel cã au fost chemati si reprezentantii companiei de electricitate pentru a constata furturile de energie electricã. Zeci de tone de huilã furatã din vagoanele CFR au fost ridicate de politisti si cel putin zece dosare penale au fost întocmite pe numele hotilor.

Razia a urmãrit sã combatã furturile de huilã din vagoanele care o transportã cãtre Termocentrala Mintia, iar zeci de jandarmi din Valea Jiului dar si o mare parte din politistii din Aninoasa au fost mobilizati încã de la primele ore ale diminetii. Când au descins în „Colonia Cãrbunarilor” cum este numit cartierul, localnicii au încercat sã se opunã însã au fost repede linistiti de trupele Jandarmeriei. Politistii au descoperit cantitãti importante de cãrbune furate din statia CFR din apropiere, cãrbune de calitate care era vândut de haiducii huilei.

Zeci de tone de cãrbune recuperate de la hoti

„S-a stabilit cã mai multe persoane au sustras cantitãti importante de cãrbune dintre liniile de cale feratã si posibil chiar din vagoane si, totodatã, sunt bransate ilegal la reteaua de distributie a energiei electrice. În acest sens, împreunã cu autoritãtile locale, cu Jandarmeria si cu Politia TF dar si Enel, s-a organizat o actiune comunã, ocazie cu care au fost constate sapte sustrageri de curent electric. De asemenea s-a ridicat o cantitate de circa 70 de tone de cãrbune care urmeazã sã fie restituit Preparatiei Coroesti, recuperând astfel prejudiciul cauzat ca urmare a sustragerilor dintre linii si chiar din vagoane.

Vom continua cercetãrile atât de cãtre lucrãtorii Politiei Aninoasa cât si de Politia TF”, a declarat ieri, comisarul Nicolae Airinei, seful Politiei Aninoasa. Cel putin zece persoane se vor alege cu dosar penal pentru furt de cãrbune iar alte sapte pentru furt de energie electricã. Oficialul mai spune cã razia de ieri va continua si în urmãtoarele zile dat fiind faptul cã este singura solutie de a stopa furturile de cãrbune.

„Lucrãrile penale vor ajunge la Parchet urmând a se dispune mãsuri. Eu vã asigur cã s-a diminuat fenomenul sustragerilor de cãrbune de pe raza orasului Aninoasa”, precizeazã Airinei. În urmã cu o lunã de zile o actiune asemãnãtoare s-a finalizat cu recuperarea din curtile haiducilor huilei a nu mai putin de 112 tone de cãrbune

sustras din vagoanele care-l transportã cãtre termocentrale.

Maximilian Gânju