Vestul Vaii Jiului patineaza, la propriu. Oamenii fac eforturi sa mearga pe strada din cauza ghetii de pe trotuar, iar muntii de zapada de pe margine masoara chiar si 2 metri.

In orasele din Vest, cantitatea de zapada este mult mai mare, iar peisajul general este unul incarcat. Mai rau este faptul ca din cauza gerului, zapada s-a transformat in gheata, iar oamenii trebuie sa faca echilibristica atunci cand ies din casa. La Uricani, spre exemplu, ansamblul general este aproape de nedescris. Gramezile de zapada de pe strazile secundare au si cate 2, 3 metri inaltime, asta in ciuda eforturilor muncitorilor de a curata caile de acces.

La Lupeni, situatia este similara. Munti de zapada stau pe trotuare, iar muncitorii se lupta de zile intregi, parca in zadar. Nu toate strazile sunt curatate, iar in unele zone, gheata a devenit aproape ca sticla. Si aici se fac exercitii de echilibristica pe strada. “ Nu ne-am vazut niciodata invinsi de capriciile ierni, dar in acelasi timp nici nu putem spune ca suntem niste invingatori. Am gresi enorm de mult, iar cei care cred asta si se pun cu natura, se inseala amarnic. Vedeti dvs., o jumatate de ora de ninsori abundente face zapada cat casa, iar utilajele trebuie sa functioneze foarte bine. Mai mult decat atat, am vazut ca si tancurile in tara nu pot functiona si sunt tancuri, totusi. Deci, trebuie sa tinem cont ca niciodata omul nu este mai presus decat bunul Dumnezeu”, ne-a declarat Cornel Resmerita, primarul Municipiului Lupeni.

La fel sta treaba si la Vulcan. Unele zone ale orasului sunt patinoare, iar oamenii merg pe drum tinandu-se unii de altii. Una din strazile cele mai afectate si care in aceasta iarna nu prea a avut parte de dezsapezire, este Aleea Muncii, una centrala, de altfel.

“ Avem in jur de 60 de oameni in fiecare, cei care lucreaza pe trotuare si pe marginea drumului pentru deszapezire. In urma ninsorii abundente de saptamana trecuta si cum mai apoi a venit gerul, intradevar s-a format gheata si pe troturare. Lucram peste tot, dar dintr-o data nu putem. Am comandat foarte multa sare pe care o distribuim cu oamenii nostrii si…batem din aproape in aproape ”, a spus si Gheorghe Ile, primarul Municipiului Vulcan.

Una peste alta, intreaga Vale a Jiului este acoperita de troiene de zapada si de gheata, iar in urma acestui razboi, castigatorii nu suntem in nici un caz noi, oamenii.

Luiza Andronache