După ce luni, săptămâna trecută, i-am găsit în bibliotecă, unde și-au ales cărți de pe rafturi, vineri am mers să vedem cum a mers lectura. Vorbim despre copiii de la Școala Avram Stanca din Petroșani, copii care ne-au și povestit cât de bine s-au simțit lecturând aventuri reale și fantastice, acasă.
Aventuri, realitatea desprinsă din
lecturile puștilor cool, ori povești nemuritoare, toate au făcut parte din viața de zi cu a copiilor de la Școala Avram Stanca din Petroșani, timp de cel puțin o săptămână. Și au promis că vor continua. Fiecare, însă, ne-a povestit ce a citit și, mai ales, cu ce s-a ales după. Și asta, pentru că nu toți au ales lecturi amuzante.
„Eu am citit „Singur pe lume” – o carte care m-a făcut să plâng. Mi s-a
părut foarte tristă. Dar am învățat din ea că trebuie să ne descurcăm oricum în viață”, mi-a spus o fetiță.
„Povestea mea este cu un prinț care a ajutat un cerșetor. Și am înțeles că, chiar dacă noi suntem bogați, trebuie să nu uităm de ceilalți niciodată”, a explicat, pe scurt o altă fetiță care citea „Prinț și cerșetor”.
„Am citit o carte cu războinici și am învățat să fiu și eu așa. Adică, am învățat să fiu curajoasă”, mi-a spus o alta.
„Eu le spun colegilor mei că, dacă citesc, devin cineva. Acum eu am citit „Heidi, fetița munților” și pot să spun că am învățat de la ea să văd în bunicii mei oameni foarte buni”, a mărturisit o altă fetiță.
„Sunt o mare fană și mie îmi plac astea SF și aici e o lume în care totul este foarte frumos, cu vrăji și vrăjitoiare. E o lume pe care aș vrea să o vizitez”, mi-a spus despre cartea pe care o citea, Harry Potter, o fetiță din clasa a V-a.
Și profesorii, la rândul lor, ne-au spus cum au convins copiii să citească. „La clasă, pentru mine, nu a fost greu să îi determin să citească, deoarece fac asta cu ei de la clasa pregătitoare. De obicei citim pe roluri și facem teatru împreună, iar în clasa a IV-a i-am învățat să iubească să citească, prin joc”, a explicat Lăcrămioara Bulz, învățătoare la această școală.
„Dacă cineva spune că acum copiii nu mai citesc, eu pot să infirm acest lucru, pentru că ei chiar citesc. Generația aceasta citește. Nu contează ce citesc, ieri am găsit un copil care citea Dimitrie Bolintineanu și nu poate fi decât o bucurie imensă și finalul proiectului, nu înseamnă finalul
lecturii”, a susținut Elena Humel, profesoară de Limba Română, inițiatoarea acestui proiect.
„Copiii au fost curpinși de proiect. Le-a făcut plăcere, au fost entuziasmați și ne-a bucurat că au fost clase care au cerut să citească. E o mulțumire și o încântare, implicarea lor”, a conchis Oana Melinda Solomon, o altă profesoară implicată în acest proiect.
,Săptămâna lecturii. Cartea – comoară pentru suflet” a durat 5 zile, dar plăcerea descoperirii de noi și noi personaje poate dura o viață, așa că fiecare copil a promis și și-a promis lui că va continua să citească, chiar dacă e mai greu să lase telefonul mobil pentru carte.
Diana Mitrache