În 19 februarie a fost ziua de naștere a marelui Constantin Brâncuși, iar la Petroșani, locul în care a turnat Coloana Infinitului, nici măcar nu mai există. Din păcate, nici muzeul care trebuie să ia ființă acolo nu a mai rezistat, dar, la Muzeul Mineritului, există un panou din care vizitatorii pot să afle că Infinitul s-a născut la Petroșani.
Atelierele centrale, cele ce aparțineau Uzinei Mecanice de Instalații UMIROM, sunt în ruină, iar o parte deja demolate. Locul, în parte, este nivelat, iar atelierele unde era turnătoria și unde Brâncuși a venit să toarne bucățile din Coloana Infintului, se pierd printre acestea.
Nicio inițiativă venită în timp de la autoritățile locale sau județene nu s-a materializat, iar trecerea lui Constantin Brâncuși prin Petroșani mai este marcată doar la Muzeul Mineritului, ori pe un panou aflat la intrarea în Peștera Bolii. Ambele aparțin ecologiștilor de la Petro Aqua, care nu au lăsat ca timpul să șteragă orice urmă.
În Muzeul Mineritului, chiar la intrare, orice vizitator poate să mai vadă un panou cu fotografii și câteva date legate de modul în care s-a turnat, piesă cu piesă, Coloana fără sfârșit.
Așa că, la 146 de ani de la nașterea marelui Brâncuși, Petroșaniul abia dacă mai știe
cum arătau atelierele, ori chiar că, printre ucenici s-a numărat însuși Ion Dezideriu Sîrbu. Și, tot ca o poartă spre neuitare, la strada Minei, în Petrila, există operele lui Darius Hulea, care i-a realizat, într-o tehnică deosebită, din fier forjat, pe Constantin Brâncuși și I.D Sîrbu, marcând astfel
întâlnirea celor doi.
Constantin Brâncuși, a realizat la Petroșani, în 1937, la Atelierele Centrale Petroșani, capodopera lui: Coloana Infinită.
În fiecare an, la 19 februarie, se sărbătoreşte Ziua Brâncuşi, amintind de data naşterii marelui sculptor român, în 1876.
Propunerea legislativă privind instituirea acestei zile a fost iniţiată de mai mulţi parlamentari, iniţiatorii susţinând că declararea datei de 19 februarie drept „Ziua Brâncuşi” – sărbătoare naţională legală lucrătoare ar reprezenta „o reparaţie morală faţă de refuzul şi umilirea sculptorului de către
statul român atunci când a vrut să doneze toată opera sa poporului nostru”.
Potrivit legii, autorităţile administraţiei publice centrale şi locale pot organiza sau sprijini logistic şi material manifestări cultural-artistice dedicate acestei zile. La Petroșani, însă, nu a fost nimic.
Diana Mitrache