Stiti celebrul text al lui Caragiale “ Doi amici”. Se intalneau la benzinarie si-si spuneau pasurile. De viata, de dragoste, de necaz, de bucurie. Dar o faceau cu un haz aparte.

Zilele astea, cand zapada ne sperie mai rau decat fiscul si mai abitir decat FMI-ul am retrait, pe viu, schita lui Caragiale, dovada ca ramane la fel de actual.

Cum afara crapau pietrele de frig si mai sufla si vantul ( inclusiv prin buzunare) ca tot romanul cand n-are bani, am schimbat ultimii 10 euroi, ascunsi bine prin cotloanele inutilului meu portmoneu si… Si m-am dus, unde credeti? Nu, nu la Penny, sau la Carrefoure, ci intr-un loc binecuvantat de Dumnezeu ( nu vi-l spun, ca-mi furati subiectele). Era acolo un vin fiert cu scortisoara atat de bun, ca-ti venea sa vorbesti cu el cu “ dumneavoastra”. Si da-I, si lupta…

… La un moment dat, la o masa vecina se aseaza doi amici. Pana sa vina ospatarita, Izabela, o codana blonda cu parul lung si balai, cu ochi albastri si inima zburdalnica, cei doi amici intra in vorba.

“ Ce faci, amice?” intreaba primul. “ Amice, ma fac praf”, zice al doilea.

Cum ma stiti, curios din fire si bagaret nevoie mare ( deformatie de vreo 35 de ani incoace!) am inceput sa trag cu urechea. Cum adica, “ se face praf”, cand afara si in tara e zapada mai mare decat Ghita Muresan?

Abia cand a venit Iza ( care n-are nici o sora Mara!) am inteles cum e cu facutul praf. Omul a cerut, scurt, o dubla de vodca si o bere s-o stinga, dupa care a mai cerut o dubla, si inca una si, si, si…

Asa, de pamplezir vorba lui Caragiale) m-am bagat si eu in discutii cu amicul-amicului (scuze, monser!) sa-l intreb cum e cu facutul praf, desi intelesesem “ expresiunea”.

Amarat, vodcarul a reusit sa silabiseasca, printre sughituri

-Bre, am venit sa ma fac praf. Ne-au dat astia afara de la slujba, cum ma duc eu si ce sa-I spun muierii, ce sa le explic copiilor, acum pe praful de afara? Cine ma mai angajeaza pe mine la 50 de ani_

Normal, i-am dat dreptate si am inteles mai bine care sunt “ binefacerile” capitalismului si economiei de piata. Asa ca am ramas….praf si, in urmatoarea ora m-am facut si eu praf!

Sa ne fie de bine!

Mircea BUJORESCU