Î n doar doi ani de la izbucnirea epidemiei de SARS CoV-2, noile descoperiri medicale revoluționează total și sistemul medical. Și, dacă până acum cei care treceau prin boală erau sfătuiți să doneze plasmă pentru tratamentul bolnavilor, acum devine funcțional medicamentul nou-descoperit.
Mai mulți pacienți erau salvați, la finele anului trecut cu tratamentul cu anticorpi monoclonali, dar până atunci, centrele de transfuzie au făcut mereu apel către donatorii care trecuseră prin boală. Sistemul a revoluționat total modul de tratament și prea puțini mai au nevoie de plasmă convalescentă acum.
„Cei care au avut COVID sunt așteptați și ei să doneze. Dacă am avut o perioadă în care am utilizat plasma de COVID, neavând anticorpii monoclonali, cu rezultate foarte bune în județul nostru, așa cum s-a observat, azi mai puțin folosim plasma. Dar mai avem cereri la spitale, însă, terapia de azi este mult mai diversificată. Anticorpii există și lucrurile sunt mult mai bine acum”, a declarat dr Victoria Hălmagi, director Centrul de Transfuzii Sanguine Deva.
Dar dacă sunt donatori care au avut COVID, ei pot veni să doneze sânge, abia la o lună după ziua în care au fost testați pozitiv.
Primele doze cu anticorpi monoclonali ajungeau în județul nostru în luna octombrie a anului trecut, dar, până atunci, zeci de oameni care s-au vindecat de COVID, veneau să doneze plasmă, pentru a ajuta la vindecarea celor care se infectau.
Diana Mitrache