J umătate din timp o petrec în trafic, iar timpii cresc exponențial în situația unor intervenții pe distanțe lungi. Și asta, în timp ce turiștii, răniți și degerați așteaptă echipa salvamont să îi salveze.
Structurile salvamont de la noi nu pot să folosească girofar și, ca urmare, un drum spre zona de munte, din oraș, este mult îngreunat de legislația noastră.
Dintre toate serviciile ce pot folosi girofare în trafic, doar Salvamont nu poate. Traficul îngreunat le dă bătăi de cap și,
uneori, accidentații, rătăciții, sau cei care sună la 112, așteaptă mult prea mult. Iar în astfel de situații, timpul e vital.
„E singura structură din Europa, care nu folosește acum semnalele acustice și luminoase.Toate serviciile de salvare din Europa folosesc astfel de semnale, pentru că sunt structuri ce fac parte din sistemul integrat de urgență. Noi suntem în sistemul 112, acționăm la apelurile de la 112, iar dacă până acum câțiva ani problema transportului la baza muntelui nu era așa de strânsă, pentru că nici circulația nu era mare, aglomerația ne dăunează foarte mult. Turiștii așteaptă în munte să le dăm o mână de ajutor”, a spus Ovidiu Bodean, șeful Salvamont Hunedoara.
Și, ca să fie și mai grav, echipele de la noi au fost chiar amendate în trafic, în timpul
misiunilor. Ca să nu mai vorbim de timpul pierdut în misiune.
„De două ori s-a întâmplat. Plecasem la o acțiune de salvare. Ieșeam dintr-o stație Peco și aveam 62 de km/h pe centura Hunedoarei. Avem cu 2 km peste cei 10 admiși. Ne-a oprit poliția, eram toți echipați. Eram 8 în acțiune și nu ne-au crezut că mergem în căutare. Nu am avut ce discuta și ne-au amendat”, mai spune Ovidiu Bodean.
Echipele salvamont se află în munte, dar sunt și situații în care oamenii se rătăcesc sau se accidentează pe trasee diferite de zonele
schiabile sau unde sunt stațiuni cu posturi fixe, iar drumul spre acele locuri este străbătut cu mașinile. Doar că salvatorii montani deși sunt incluși în structurile ce răspund la 112, nu pot folosi girofare, nici semnale acustice și întreaga procedură se află în acum într-un proces de avizare pe la diverse comisii.
Straja se află pe primul loc în topul solicitărilor la 112, în fiecare week-end, iar alte zeci de intervenții sunt făcute de oamenii din munte, de la posturile fixe.
Diana Mitrache