C e a urmat după anul 1980, ține mai mult de echipa sub formă de fuziune, Minerul – Știința Vulcan, dar cu amendamentul că era alcătuită din mulți jucători proveniți de la Știința Petroșani.
Meciurile urmau să se joace pe noul stadion al Vulcanului, sub noua titulatură Minerul – Știința Vulcan, jucând până în sezonul 1991- 1992, când va retrograda în campionatul județean al diviziei ”D”. Astfel, echipa din Vulcan revine la vechiul nume ”Minerul” până la o altă fuziune în ediția 1997-1998 cu FC Paroșeni Vulcan, existând sub această denumire în edițiile 1997-2000, când echipa va reveni la primul nume de înființare (1921) CS Vulcan.
Dar ce se întâmplă cu numele de Știința în continuare? El nu se mai regășește decât la rugby și sub formă de combinată, la handbal masculin, Utilajul – Știința, fotbalul fiind absent din evidențele sportului competițional. Fotbalul universitar va fi reactivat la startul sezonului 1999-2000 în cadrul campionatului județean al diviziei ”D” Hunedoara. Astfel, sub denumirea de Universitatea Petroșani, vor debuta în divizia ”D” Hunedoara pe 8 august 1999, la Petroșani, 2-1 cu Casino Ilia, golurile marcate de Oncică și Petrilă. A fost un campionat bun pentru o debutantă, cu ocuparea locului 7 (din 14 echipe), având următoarea linie de clasament:
Loc 7 – 26 11 6 8 48-39 42pct.
Antrenorul Ionuț Stelescu a folosit echipa standard: Badea – Turlea (Tudora), Ungureanu, Vițian (Paszternak), Csipai, Lupean – N. Munteanu, Goia, Petrilă (Oncică) Stelescu – Lascău (Boca), Avr. Moldovan.
Golgeterii echipei au fost: Avram Moldovan (11 goluri), Stelescu (10 goluri), Petrilă, Lascău (4 goluri).
POVESTEA UNUI (ALT) BARAJ…
Sub povara celor 35-40 de grade Celsius la umbră, cele două echipe s-au urnit greu, dar cu o echipă petroșeneană inexplicabil retrasă în fața propriului careu, aspect sesizat de atacanții Turceniului, care au forțat din start, reușind să deschidă rapid scorul.
Din acest moment, Universitatea pare panicată, nu se regăsește de niciun fel, în timp ce gorjenii au 5-0 la cornere și mai înscriu o dată dintr-un penalty, poate prea ușor acordat… Putea fi și 3-0 pentru Turceni, la șutul razant a lui Butoi (min. 35) expediat din careu.
La reluare, Universitatea Petroșani arată altceva, deși este evident că piesele grele Soare și Spânoche înoată în atac. Bobină (min. 52) are prima ocazie pentru petroșeneni, tot el este faultat în careu (min. 67) de portarul Geică, dar nu se acordă nimic!
Medrea și Rareș Popa, intrați în ultimele 20 de minute, duc numărul juniorilor oaspeților la șase folosiți în acest joc, dar nu întotdeauna tinerețea îți dă și girul succesului. Spânoche (min. 71) putea marca cu capul, dar portarul Geică se opune, cei de la Turceni mai trimit și ei în bară (min. 90+4) prin Mondescu, dar per ansamblu, Știința Turceni câștigă merituos, cu o echipă care și-a respectat cu exactitate sarcinile de joc, știind că un meci de baraj trebuie câștigat, nu experimentat.
Universitatea Petroșani – Știința Turceni 0-2 (0-2)
Universitatea Petroșani (antr. Dan Voicu): Bg. Pârvu – Vl. Negrea, Arcuși, Colțișor, Asan – Puian (min. 61 Grigoraș), Stoi (min. 68 Konicika), Vl. Tudorache, Bobină – Soare (min. 71 Medrea), Spânoche (min. 80 R. Popa)
Știința Turceni (antr. Viorel Cojocaru): Geica – Apetroaie (min. 70 Niculeasa), Bătrânca, Bg. Dolcescu, Răzv. Olteanu (min. 83 Agarantinei) – Butoi, H. Barbu, Al. Dolcescu, Gâlceavă – Ficioru (min. 62 Mondescu), Simcea (min. 88 Călugăru.
Arbitru: Cătălin Botaș – Timișoara
Obs FRF: N. Grigorescu – Timișoara
Golurile:
0-1: Simcea (min. 8), cu capul de la 7 m; 0-2: Apetroaie (min. 28), din 11 m, fault Arcuși la Ficior
Genu TUȚU