D eși au primit testele gratuite, aproape jumătate dintre medicii de familie din județul Hunedoara nu vor să facă și testarea pacienților. Asta, deși inițial, cei mai mulți au acceptat vaccinarea. Ei spun că nu au spațiu suficient și că logistica nu le permite. În plus, riscul ar fi prea mare și nu și-l asumă.
„Inițial, am semnat un contract pentru vaccinare și imediat au anexat și această testare. Dar, din punctul meu de vedere, nu avem condiții necesare, că nu putem asigura circuitul necesar, ținând cont că, dacă am testa, aici ar veni oameni cu simptomatologie COVID, ori asta presupune un circuit foarte clar stabilit, cu camere separate, cu nebulizator, cu măști și halate, pe care noi nu le putem asigura”, a spus dr Constantin Gheorghiu, medic de familie din Petroșani.
Așa că acum, din peste 200 de medici de familie și cabinete medicale în care se face testarea, doar jumătate au acceptat. „Sunt o parte dintre medici, 90 de cabinete din 200, care s-au oferit să presteze aceste servicii. Sigur că noi am făcut contracte cu toți, dar doar o parte dintre ei au acceptat să facă acest lucru”, a adăugat și dr Delia Bâda, purtător de cuvât al DSP Hunedoara.
Dar, ca să degreveze cabinetele medicilor de familie și să permită oamewnilor testarea gratuită și în zilele de week-end, două centre se deschid din data de 29 ianuarie. „Din week-end-ul trecut, DSP testează gratuit pacienții, în intervalul 9,00 – 12,00, în cadrul Laboratorului DSP Deva și la sediul DSP din Policlinica Petroșani. Sunt teste rapide și s efac doar pentru cei simptomatici, nu și pentru cei care se testează ca să plece din țară”, mai spune Delia Bâda.
Lista cabinetelor medicale în care se fac testele pentru pacienții simptomatici a fost publicaztă pe site-ul DSP Hunedoara, iar la spitalele din Hațeg, Orăștie, Simeria, Hunedoara, Lupeni, Vulcan, Petroșani, Brad sunt centre de evaluare a pacienților pozitivo SARS- CoV- 2.
D ouă săptămâni mai crește numărul de bolnavi
De la o zi la alta crește exponențial numărul celor care se infectează cu noua variantă Omicron, iar specialiștii spun că asta se va întâmpla încă două săptămâni de acum încolo. Vineri a fost a treia zi în care au fost raportate consecutiv peste 30.000 de îmbolnăviri și situația este în creștere. „Creșterea este exponențială. O să mai țină vreo două săptămâni, iar apoi vom intra pe un anumit platou și e foarte probabil să avem chiar o scădere bruscă. E clar că există transmitere comunitară pe Omicron, după cum evoluează lucrurile, pentru că acesta se transmite foarte intens în rândul populației”, a spus Sebastian Mezei, directorul DSP Hunedoara. La finalul săptămânii trecute, aveam 57 de localități în scenariul ROȘU și, de la o zi la alta tot mai multe localități depășesc incidența de 3 la mie. Tot vineri, au fost raportate 31.724 de persoane infectate în ultimele 24 de ore și 59 de decese la nivel național, din cauza infectării cu noul coronavirus.
Diana Mitrache