N u mai puțin de 70 de oameni urmează cursuri de calificare la Petroșani. Primii au început calificarea de la finele săptămânii trecute și sunt oameni care încă lucrează în minerit, spre exemplu. Așa că, după ce s-au acomodat o viață fără lumină, sub pământ, învață acum să își țină echilibrul la înălțimi amețitoare.
Atât cursurile practice, cât și cele teoretice au început la Universitatea din Petroșani. Sunt oameni care încă activează la una din minele din Valea Jiului, dar, pentru că sunt conștienți că mineritul de huilă nu va mai exista, au decis că au nevoie de ceva mai mult. „Am încercat să gândesc în felul următor: să îmi asigur, din cauza situației în care sunt acum la locul de muncă, o șansă de a activa în alt domeniu. Asta, în cazul în care mineritul nu poate să îmi asigure viitorul. Nu știu dacă o să pot ieși din minerit la pensie, poate eu nu mai apuc, că se închide mina și atunci consider că trebuie să profit de această oportunitate și să mă pregătesc și pentru altceva. E un alt nivel, cursurile sunt complexe”, ne-a spus unul dintre cursanți.
Cei care vor să lucreze în acest domeniu, fie că sunt electricieni buni, fie mecanici, au ocazia să se califice, să viziteze astfel de parcuri de la noi sau din străinătate și, pe viitor, să aibă un job foarte bine plătit. Academia și-a deschis programul de calificare la Petroșani.
„Ne-am mobilizat așa încât toată lumea să fie prezentă și tot ceea ce le oferim noi la aceste cursuri să îi ajute pe viitor. Am început cu un curs de bază și i-am introdus practic, în domeniu. Le explicăm istoria turbinelor eoliene, ce vor face ei, din ce este ea compusă, iar azi avem două cursuri ce se desfășoră în paralel. Este un curs de salvare la înălțime și unul de prim-ajutor pentru lucrul la înălțime, care se desfășoară pe o perioadă de două zile”, a precizat și Georgiana Alexe, directorul centrului de training.
Sunt 16 cursanți acum la Petroșani, iar calificarea lor se face atât practic, cât și teoretic. Iar în total au fost consiliați 77 de oameni din diverse domenii. La final proiectul se adresează unui număr de 700 de oameni, nu doar din industria minieră, iar cei care fac cursurile cu ei spun că îi văd interesați de ideea de a avea un job în industrie, dar nu extractivă, ci una verde. „Ei deja au restul de pregătiri. Cei mai mulți sunt mecanici pe partea electromecanică, electroniști, electricieni, iar pe partea de hidraulică au o pregătire suficientă, așa că pe noi ne interesează să implementăm lucrul la înălțime, primul ajutor pe o turbină, la înălțime. Ei trebuie să știe cum să evalueze riscurile și ce să facă acolo”, a adăugat și Victor Ciupitu, trainer la aceste cursuri.
În următorii 10 ani, specialiștii spun că în România se vor dezvolta peste 30.000 MWatti de energie eoliană și fotovoltaică, vor fi construiți cel puțin 12.000 MWatti, 40% din ei produși de energie fotovoltaică și restul eoliană și în județele
limitrofe vor exista parcuri de peste 2.500 de MWatti, parcuri ce vor trebui, instalate și întreținute cu oameni care acum se califică aici. Este nevoie de mii de oameni calificați, cererea de forță de muncă fiind foarte mare.
Diana Mitrache