C onsiliul Județean Hunedoara a cumpărat clădirile minei Petrila, care nu au fost demolate după închiderea exploatării. Toți consilierii au votat pentru alocarea sumei de 1,5 milioane de lei, iar de acum nu rămâne decât să fie căutate proiecte de finanțare. Clădirile ajung în patrimoniul județean cel târziu în februarie.
Președintele Consiliului Județean Hunedoara, Laurențiu Nistor spune că este vorba despre o suprafață de 163.855 mp pe care sunt amplasate monumente istorice, cum ar fi clădirea compresoarelor vechi și centrala cu coșul de fum, ateliere mecanice, puțul nou cu schip, puțul central (turnul și hala), toate urmând să primească alte destinații, în principal, culturale. „Le mulțumesc consilierilor județeni care au aprobat această achiziție. Ne dorim ca acest obiectiv să contribuie la revitalizarea zonei Văii Jiului, pentru că potențialul este uriaș. Monumentele istorice pot intra într-un circuit turistic, așa cum se întâmplă în alte zone foste miniere din Europa, în timp ce terenul disponibil poate fi pus la dispoziția investitorilor”, a declarat președintele CJ Hunedoara, Laurențiu Nistor.
„Consilierii județeni au spus da cumpărării ansamblului Mina Petrila. AGA din cadrul Ministerului Energiei, din 29 decembrie, a aprobat, în urma memorandumului care a fost votat în Guvern, ca acest ansamblu să fie vândut cu 1,5 milioane de lei. Urmează ca noi, după aprobarea bugetului, și asta, undeva la mijlocul lunii februarie, să putem face concret, plata către Ministerul Energiei. Până la finele lunii februarie tot ceea ce înseamnă Mina Petrila va fi în proprietatea Consiliului Județean Hunedoara”, a spus și Costel Avram, administrator public al județului Hunedoara.
Iar arhitecții de la Planeta Petrila deja spun că s-au deschis axe de finanțare.
„Chiar acum sunt deschise linii de finanțare pentru partea de proiectare din partea Institutului Național al Patrimoniului. Acum, de exemplu, este deschisă o linie de finanțare pentru intervenții de urgență. Există o linie în care noi am putea să fim prioritari, că ansamblul este de categoria A, de importanță națională și chiar am fost încurajați și pentru alte aplicații, pentru că vorbim aici de o zonă în care toată lumea își dorește să vadă un succes, un progres”, a declarat Mihai Danciu, arhitect Planeta Petrila.
Și la un progres speră și primarul Petrilei, care de ani buni așteaptă să dea o nouă viață fostei mine. „Planurile sunt multe, că vor fi și multe linii de finanțare și noi, primăria avem acolo câteva obiective pentru care deja avem scrise niște studii, ca să obținem finanțare și urmează să mai depunem, în cursul acestui an, chiar din februarie, o cerere pentru preparația veche. Planul este să dezvoltăm acea zonă, pe mai multe segmente”, a precizat și Vasile Jurca, primarul orașului Petrila.
Exploatarea minieră de la Petrila a fost înființată în anul 1859, mina Petrila fiind cea mai adâncă din Valea Jiului, dar a fost închisă în anul 2015.
Cei din Consiliul Județean spun că obiectivele istorice ar urma să le preia Muzeul Civilizației Dacice, care să scrie proiecte europene și să le pună în valoare.
Terenul rămas va fi pus la dispoziția celor interesați, că acolo este apă, curent, gaz. O parte din Preparație, ar urma să fie preluată de Asociația Planeta Petrila, care are în plan să atragă 5 milioane de euro, iar clădirile administrative pot fi preluate de primărie, care ar urma să își aducă acolo toate serviciile la un loc.
Diana Mitrache