A fganistanul a reintrat în atenția tuturor acum, când războiul pare să fi luat o cu totul altă întorsătură, așa că paginile de carte, pe care Ilie Pintea le-a transformat în istorie, nu fac decât să completeze un peisaj de care publicul avea nevoie.
Ilie este singurul
corespondent de război din județul Hunedoara, care a fost acolo, grație celor care au crezut în el la Radio România Actualități, și care ne descrie, la persoana I, ce a văzut acolo.
A fost în 5 misiuni în Afganistan, a trăit și a cunoscut oameni ai coaliției, români ori
americani, afgani și copiii lor, iar fiecare sunet, fiecare gust, pe care Ilie îl descrie cu acuratețea unui fin observator, te poartă în lumea de praf și piatră a acelui loc din deșert.
Nu i-a fost ușor acolo, a trăit emoții pe care orice jurnalist le-ar visa, iar cartea „Afganistan. Chipuri ale războiului”, apărută acum la editura Monitorul Oficial,
cu spijinul celor de la JTI, în condiții grafice excepționale, este
încununarea unei povești, spusă la persoana I de un jurnalist curios, care, în timp, a devenit un bun camarad al soldaților români, americani sau al afganilor. El însuși ne-a spus că „de-asta am scris cartea: ca să pun vocile lor într-o partitură în care să se audă și zumzetul Black Hawk-urilor, și împușcăturile răzlețe, și strigătele de bucurie ale copiilor de prin satele uitate de timp, și tăcerile prelungi, cu lacrimi în ochi, ale bărbaților în toată firea care plângeau după fiii lăsați la mii de kilometri”. „Am încercat să scriu genul de carte pe care mi-ar fi plăcut mie să o citesc. Nu știu dacă am și reușit asta, dar am încercat să fie o înșiruire dinamică de frânturi de viață trăite în Afganistan. Nu am pretenția unui jurnal de front în cartea asta, nici a unui reportaj literar de mari dimensiuni, e pur și simplu viață trăită în niște condiții un pic mai deosebite decât cele de acasă”, a spus Ilie Pintea autorul cărții.
Cartea este o ediție de lux, cu pagini excelent gândite, să îmbine
imaginile surprinse în Afganistan în ultimii ani, cu viața soldaților care au știut să mențină acolo pacea. De altfel, sunetele, culorile, vocile surprinse de Ilie ne duc pe toți într-o lume necunoscută tuturor. Și mai e ceva: cu un
telefon mobil, cititorul poate scana un cod QR, care îl duce direct în filmele scurte realizate acolo, în Afganistan.
„Sunt peste 100 de fotografii. Sunt imagini, în cartea asta, pentru că avem 10 coduri QR, care, odată scanate, te duc la secvențe video, despre care povestesc în carte și e și muzică în cartea asta, o să vedeți dacă o citiți”, mai spune Ilie, care își invită cititorii să scaneze codul și să intre real în lumea Afganistanului, putând chiar să îi asculte vocea autorului.
Prefața acestui volum este scrisă de maiorul Florin Jianu, un militar, care descrie exact cum l-a văzut el și camarazii lui pe Ilie, atunci când a urcat prima dată în avionul militar spre Afganistan și cum, mai apoi a privit expoziția sa dedicată zilei de 1 decembrie, în Kandahar. Ilie a ajuns acolo pentru a cinsti memoria unuia dintre camarazi. „Volumul, ca și expoziția cu acest nume „Afganistan. Chipuri ale războiului” este dedicat lui Mădălin Stoica, militarul alături de care am petrecut o bună perioadă în Afganistan, în 2017. El a murit în timpul unui atac cu o mașină capcană și în onoarea lui și în memoria lui, pentru că nu va fi niciodată uitat, am făcut toate acestea, adică și expoziția și cartea, care este defapt un șir de întâmplări fericite”, a precizat Ilie.
Cartea merită răsfoită și poate fiecare va înțelege în felul lui ce a însemnat
sprijinul armatei NATO, acolo. Iar ca un fapt
absolut inedit, coperta, realizată într- o formă excepțională, dintr- un colaj de fotografii, îi aparține lui Rareș Pintea, fiul lui Ilie, și el student la jurnalism.
Ea poate fi comandată direct de la editură Afganistan – Chipuri ale războiului – Artă fotografică – Romania (monitoruloficial.ro)
Diana Mitrache