N u mai este medic neonatolog la Spitalul de Urgență din Petroșani, iar pediatrii sunt și ei la limită, așa că nu se poate organiza nicio gardă. Iar femeile care nasc aici sunt transferate, cu tot cu bebeluși, la alte spitale. Uneori chiar cu elicopterul.

Nu o dată, elicopterul a ajuns la Spitalul de Urgență din Petroșani cu scopul de a transporta un nou-născut. Nu mai sunt medici pediatri și nici neonatolog nu mai avem, așa că singura soluție este ca micuții să fie transferați într-un spital în care să poată primi îngrijirea de specialitate. Și asta se întâmplă de luni bune, însă, directorul spitalului susține că a făcut tot ce a putut și că nu sunt costuri în plus.
„Elicopterul nu ne costă nimic. Ne costă faptul că nu putem avea medic neonatolog, ca și comunitate și nu avem nici atâția medici pediatri ca să putem organiza linia de gardă pe pediatrie  cum trebuie, ca să suplimentăm absența medicului neonatolog. Din păcate, cu toate demersurile noastre, care am scos posturi la concurs, pentru neonatologie și pediatrie, vorbit la nivel de centre universitare, cadrele didactice, să le spună rezidenților, din păcate, nu avem nicio persoană care să dorească să vină”, a spus dr Alin Vasilescu, managerul Spitalului de Urgență Petroșani.
Din păcate, situația trenează de câteva luni bune, însă, nici reprezen­tanții Casei Județene de Sănătate nu au reușit nimic și nici autoritățile locale, în ciuda facilităților ce le-ar acorda medicilor, dacă ar veni.
„Noi am făcut câteva lucruri legat de chiria medicilor rezidenți, dar și de alte facilități, pe care să le poată acorda spitalul, tocmai ca să atragem medici aici, pe specialitățile la care noi suntem deficitari”, a spus Tiberiu Iacob Ridzi, primarul municipiului Petroșani.
Au fost scoase posturi de medici rezidenți și sunt în acest moment câțiva rezidenți care fac școala ocupând un post la Petroșani, dar ei vor termina școala peste 3 sau chiar mai mulți ani. Și nici atunci nu e sigur.
„Ei au cel puțin 5 ani până ce termină specializarea, dacă nu cumva mai și nasc și se prelungește așteptarea. Dar degeaba spitalul scoate posturi de rezident, că legislația nu permite legarea, dacă vrei să zic așa, de spitalul care le-a scos post. Conform Hotării Înaltei Curți de Casație și Justiție, acești specialiști, dacă vor, pot să își depună demisia”, a mai declarat dr. Alin Vasilescu.
„Am încercat să rezolvăm această problemă. Deocamdată nu am reușit, dar asta nu înseamnă că este pusă în pericol viața unor pacienți în pericol”, a completat și Adrian David, directorul CAS Hunedoara.
Orice gravidă care este urmărită de un medic de la Petroșani în timpul sarcinii, e nevoită să nască în alt spital, sau să accepte să fie transferată, cu tot cu copil, imediat după naștere, la un spital care are neonatolog.
Diana Mitrache