D ata de 15 decembrie a fost înaintată că fiind cea probabilă pentru preluarea totală a activelor de la mina Petrila, în patrimoniul Consiliului Județean Hunedoara. Ultimele perfectări și decizii au fost luate miercuri, iar acum se așteaptă doar semnarea oficială a actelor, pentru suma maximă indicată de cei de la Consiliul Județean Hunedoara.
Toate clădirile ce nu au fost demolate la Petrila, în incinta sitului minier ajug la Consiliul Județean Hunedoara. Deciziile au fost luate la ultima întâlnire ce a avut loc miercuri, 24 noiembrie și mai este doar pragul birocratic care va fi trecut în aproximativ 3 săptămâni. „ 1,5 milioane de lei este suma maximă pe care o va da CJH. Miercuri, în discuțiile de la SNIM, am cerut ca oferta noastră să fie analizată în Consiliul de Administrație. Se pare că CA va fi în 2 decembrie. Iar dacă CA aprobă oferta noastră, ea va fi supusă aprobării în AGA și dacă totul merge cursiv, cel târziu în 15 decembrie, activele minei Petrila vor avea un nou proprietar, Consiliul Județean Hunedoara”, a spus Costel Avram, adminstrator public al județului Hunedoara.
Cu clădirile de aici sunt planuri de redresare economică și pentru asta deja s-au purtat discuții cu cei de la ADR Vest. Asta, mai ales că sunt bani în viitor pentru proiecte de acest fel. „Colegii mei de la CJH au fost la București și, după cum se știe, fondurile ce vin prin Tranziția Justă sunt coordonate de către CJH și există șanse de 99,99% ca în România să existe un proiect-pilot și acesta să fie pentru Mina Petrila. Putem lua bani de pe acest fond. Iar vineri am fost, împreună cu președintele CJH Laurențiu Nistor, la ADR Arad, unde am aflat că și pe această filieră sunt bani, iar Hunedoara este singurul dintre cele 4, care are monumente istorice UNESCO și vom putea lua bani și pe partea de patrimoniu istoric, iar aici intră proiectele pentru mina Petrila”, mai spune Costel Avram.
Cei din Consiliul Județean spun că obiectivele istorice ar urma să le preia Muzeul Civilizației Dacice, care să scrie proiecte europene și să le pună în valoare.
Terenul rămas va fi pus la dispoziția celor interesați, că acolo este apă, curent, gaz. O parte din Preparație, ar urma să fie preluată de Asociația Planeta Petrila, care are în plan să atragă 5 milioane de euro, iar clădirile administrative pot fi preluate de primărie, care ar urma să își aducă acolo toate serviciile la un loc.
Diana Mitrache