U niversitatea din Petroșani a fost selectată într-un consorțiu, care face parte din cele 24 aprobate din Uniunea Europeană. Universitățile fac parte din Consorțiul Eureca Pro, iar acum ar urma să fie incluse și alte țări în acest for educațional.

Eureca Pro este titlul proiectului, care este în curs de desfășurare și există șanse ca pe viitor, colaborările să fie chiar până în 2040, sau chiar 2050. Alături ne sunt Universitatea Leoben din Austria, care este cea care a coordonat acest proiect. Mai sunt  Universitatea Leon din Spania, Academia Tehnică din Freiberg, Universitatea Politehnică din Creta, Universitatea Mittweida din Germania și Universitatea Silezia din Polonia, iar acum se pune problema să fie
acceptate și alte școli din alte țări. „Din 2023, am stabilit la întâlnirea rectorilor, că vom avea alți doi parteneri din universități din UE, în afară de cei 7 de acum. Avem în vedere parteneri geografic repartizați și, probabil, va fi unul din partea de nord a Europei, din Norvegia, Suedia, Danemarca, Belgia, Olanda, dar și din Fanța, ori Italia, sau Slovenia”, a spus prof. Univ. dr. ing. Sorin Radu, Rectorul Universității din Petroșani.
Toate cele 7 universități partenere de acum au avut programe comune de studii, iar studenții vor avea posibilitatea să se rotească prin școlile consorțiului. Mai mult, școlile superioare vor avea un campus comun virtual, dar studenții și profesorii vor merge și fizic în aceste școli de peste hotare. Selecția universităților s-a făcut dintre cele 62 de candidaturi, iar cele 24 de universități europene au în componența lor 165 de instituții de învățământ superior, din toate cele 26 de state ale UE.
Extinderea proiectului ar permite prelungirea cu 4 ani a acestuia, dar și o finanțare suplimentară. Și va fi, așa cum spun cadrele universitare, în folosul studenților, al cercetării și al educației europene.
Diana Mitrache